Bebeklerde işitme testi bir cihaz yardımıyla bebeğin duyup duymadığı beynindeki sinyaller ölçülerek yapılması işlemidir. Her doğan bebeğin mutlaka işitme testi yaptırılmalı ve buna özel gösterilmelidir. Günümüzde bu testler teknolojik cihazlarla en üst seviyede ve dikkatle uygulanmaktadır. Gelişmemiş ülkelerde ise bu imkan söz konusu olmadığı için bebekler önemli öğrenme güçlükleri yaşamaktadır. İşitme, bebeğin konuşabilmesi ve buna bağlı olarak sağlıklı ruhsal ve bedensel gelişimi için gerekli olan en önemli duyudur. En ideali çocukların işitme sorunlarının konuşma aşamasından önce saptanmasıdır. Fakat genellikle çocukların işitme sorunları ancak 23. aylarından sonra fark edilir.
Yeni doğan bebeklerde işitme testi 2 ayını doldurmadan mutlaka yapılması gerektiğini unutmayın. En doğrusu doğar doğmaz işitme tarama testinin yapılmasıdır.
Günümüzde, yeni doğan işitme uzmanlarının modem metotları sayesinde çocukların işitme sorunları neredeyse doğumdan hemen sonra saptanabiliyor. İşitme kaybının bu dönemde kaydedilememesi, işitme ve konuşma eğitiminin başarısını düşürmektedir. Bu yüzden işitme kaybı, ailenin şüphelenmesinden önce, ilgili uzmanlar tarafından saptanabilirse, gelecekteki olası işitme kaybı en aza indirgenmiş olur.
Geçen 10 yıl içerisinde geliştirilen teknik cihazlar sayesinde, eskiden sağır grubuna giren çocukların işitmesi sağlanabiliyor. Bu da çocukların konuşmayı öğrenmelerine yardımcı oluyor. Hangi çocuklarda işitme sorunu olabilir? Araştırma şirketleri, yeni doğmuş bebekler üzerinde yapılan araştırma ile işitme testleri yapılmış, işitme testinin amacı bebeğin duyduğu sesleri, beyninde ortaya çıkaran sinyalleri saptamaktadır. Araştırmanın sonucunda uzmanlar çocukların yüzde 5,3 ‘ünde sağırlık teşhisi koymuştur.
İşitme Rahatsızlığı Olabilecek Riskli Bebekler
- Ailede doğuştan işitme sorunu olan kişiler varsa,
- Bebeklerin kafa bölümlerinin gelişiminde bir sorun varsa (yüzde, kafa tasında, kulak kepçesinde veya dudak – çene bölümünde görülen şekil bozuklukları gibi),
- Bebek ağır enfeksiyonlar geçirdiyse,
- Erken doğum nedeniyle kuvöz içinde yatmak zorunda kaldıysa, riskli çocuklar grubu arasında sayılmaktadır. Bu nedenle riskli grupta sayılan bebeklerin mutlaka bir, işitme sorunu uzmanı tarafından kontrol edilmeleri gerekir.
Gelişmiş ülkelerde yeni doğan işitme kaybı olasılığı rutin uygulanan tarama testleri ile araştırılmaktadır. Günümüzde ülkemizde de yeni doğan tüm bebeklere işitme testi teknolojik cihazlarla uygulanmaktadır. Özellikle risk grubundaki bebekler için daha dikkatle testler hastaneden çıkmadan yapılmakta olup üzerinde titizlik göstermektedir. Ancak hastane dışında eğer doğum yapılmışsa mutlaka hastaneye götürerek bu testler yaptırılmalıdır.
Sağlıcakla Kalın.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın