Yeni Anne Olacakların Bebeğiyle İlgili Endişeleri

Bebeğini ilk kez kucağına almayı bekleyen bir anne adayı, daha önce yaşamadığı bu duyguyu hem merak eder, hem de bazı korkular yaşar. Ailenin minik ferdinin beslenmesinden, uyumasına kadar her konuda bilgi almak anne adayının endişelerini hafifletecektir.

Bebek sahibi olmak bir insanın hayatını değiştiren önemli bir olaydır. Aileye yeni katılacak olan bu varlık, sadece ailenin bir parçası olmakla kalmayacak aynı zamanda bazı endişeleri de beraberinde getirecektir. Anne adayları bu dönemde endişelenmekte haklıdır, çünkü yepyeni bir düzen onları beklemektedir. Bebeğim sağlıklı doğacak mı? Onu nasıl tutmam gerekir? Nasıl beslenmeli? Gibi birçok soru bu dönemde anne adayını meşgul eder. Ayrıca bu dönem, anne adayının gerek fiziksel, gerek duygusal yönden hassaslaştığı bir süreçtir.

Doğum sonrasında ise, anneler doğumun izlerini bir süre üzerlerinde taşırlar. Göğüslerde duyulan ağrı, hormonlarla ilgili değişiklikler bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca bebekleriyle ilgilendikleri için geceleri bölünen uykular kronik yorgunluk yaratabilir. Bebekle dışarı çıkmak zor olduğundan, evde geçen uzun günler çiçeği burnunda anneyi yalnızlığa itebilir; bu durumda annenin duygusal yönden zayıflamasına neden olabilir. Özellikle çalışan anneler bu dönemde işlerinden ayrılıp, bebekleriyle ilgilendikleri için alışık olmadıkları ev hayatı bir süre sonra onları mutsuzluğa sürükleyebilir.

Bebeğinizi nasıl anlarsınız?

Bebekler isteklerini sözle anlatamayacakları için başlangıçta annenin içgüdüleriyle hareket etmesi gerekir. Bu durumda annenin yapması gereken şey, duygularını başkalarıyla paylaşmak ve daha tecrübeli kişilerden yardım almaktır. Bu dönemde annenin jinekolog ve çocuk doktoruyla sürekli işbirliği içerisinde olması gerekir.

Bu arada eşler de birbirleriyle sürekli fikir alışverişi içerisinde olmalıdır. Normal bir endişe ile daha ciddi bir durumu anlamak ise en zorudur. Eğer endişelerinizi çok abarttığınızı düşünüyorsanız ve ne yaparsanız yapın bu endişelerden kurtulamıyorsanız, o zaman sizin hamilelik sonrası ruhsal bir sıkıntı yaşadığınız söylenebilir. Bu bilinen bir durumdur ve on kadından birinde görülür. Belirtileri ise her zaman, üzgün ve olumsuz olmak, aile ve partnerinize karşı anlayışsız davranmaktır. Çoğu zaman söylediklerinizin ve davranışlarınızın yanlış olduğunu bilirsiniz fakat yine de buna engel olamazsınız. Bu durumun diğer belirtileri ise: sürekli yorgunluk, uyku bozuklukları, nasıl göründüğünüze önem vermemek, sağlığınız hakkında sürekli endişelenmek, ve hiçbir açıklaması olmayan ağrılar hissetmektir.

Eğer bu belirtilerin hepsinin sizde olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Anneleri en çok endişelendiren 6 olay

  1. Bebeğin beslenmesi ile ilgili endişeler

Her anne bebeğinin beslenmesi ile ilgili endişeler duyar. Bebeklerini çok fazla ya da çok az emzirdiklerini düşünebilir. Bu durumda bebeğin kilosuna, gelişimine ve sağlık durumuna bakmak gerekir. Eğer bütün bunlar normalse, sorun yok demektir. Böyle bir durumda bebeğinizi istediği aralıklarla ve sürelerle emzirebilirsiniz.

  1. Bebeğin kilo almaması

Eğer bebeğiniz beslenmesine oranla bir türlü kilo alamıyorsa, emzirme tekniğinin, bebeğin emme gücünün ve aldığı süt miktarının kontrol edilmesi gerekir. Bilinen bir gerçek vardır ki anne sütüyle beslenen bebeklerin kilo alması çok düzenli olmayabilir. Bebeğiniz bir hafta içerisinde hiç kilo almayabilir. Fakat bir hafta sonunda durum değişir ve kilo almaya başlar. Bebeğin doğumdaki tartısına ulaşması 7-10 gün alır. Bundan sonra ilk ayda 750-1000 gr alması beklenir.

  1. Bebeğiniz çok ağlıyorsa:

Eğer bebeğiniz çok fazla ağlıyorsa şu ihtimaller üzerinde durabilirsiniz. Acıkmış, susamış, altını ıslatmış, üşümüş ya da sıcaktan rahatsız olmuş olabilir. Bebeğinizin sırtının arkasına bakarak terlediğini anlayabilirsiniz. Eğer her şey yolundaysa onu birkaç dakika bırakın, rahatlayacak ve kendine gelecektir. Bu arada ağlamanın bebeğinizin tek iletişim aracı olduğunu unutmayın.

Bebeğiniz bağırır ve dizlerini yukarı doğru kaldırırsa ve yüzü kırmızımsı bir hal alırsa, karın ağrısı ya da bağırsak iltihabı olabilir. Bu durumda yine doktorla görüşmeniz gerekebilir. Hiçbir problem olmadığı halde ağlamaya devam ediyorsa, mutlaka doktora götürmelisiniz.

  1. Bebeğiniz sakinleşmiyorsa

Bebeklerin uyku süreleri birbirlerine göre farklılık gösterebilir. Bazı bebekler gece beslenmeleri arasında 2 yada 3 saat uyuyabilirler. Birçok anne ve baba bu durumda bebeklerinin az uyuduğunu ve bundan kendilerinin sorumlu olduğunu düşünürler. Fakat bu düşünceleri doğru değildir.

  1. Bebeğiniz hasta görünüyorsa

 Eğer bebeğiniz ağlamayı kesmiyorsa, emmiyorsa ve devamlı uyuyorsa fiziksel bir rahatsızlığı olabilir. Böyle bir durumda en kısa zamanda doktorunuza da nişin.

  1. Bebeğiniz yatırılış şekli ile ilgili endişeler

Bazı bebeklerin uyku sirasinda boğularak öldükleri bilinir. Birçok anne bebeği yanlış yatırmaktan korkar. Bu konudaki riskleri azaltmak için tedbirlerinizi almalısınız. Bebeğinizi sırt üstü yatırın, örtüsünü yüzüne doğru örtmeyin. Biraz yarım örtün çünkü bebeğiniz gece uykusu sırasında örtüyle yüzünü kapatıp havasız kalabilir. Çok fazla örtü örtüp terletmeyin. Önemli olan risk faktörlerini iyi bilmek ve bunları azaltıcı önlemleri zamanında almaktır.

Sağlıcakla Kalın.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir