Mantar türleri kolay bulaşır ve süratle çoğalır. Anormal kaşıntı ve akıntı hisseden kadın zaman kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Özellikle deniz mevsiminde sorun olan vajinal mantarların nedeni belki de üzerine düşüncesizce oturduğunuz ıslak kumlar ya da nemli havludur. Bu nedenle, yaza girerken tedbirli davranmalı ve sizi sıkıntıya düşüren bu yaratıkların oluşmasına fırsat vermemelisiniz.
Denize, kumlara, güneşe doyduğunuz keyifli bir tatil dönüşü belki de sizi hiç de hoş olmayan bir sürpriz bekler. Bir sabah iç çamaşırınızda süt kesiği şeklinde, beyaz pütürlü bir akıntı keşfedersiniz. Bir yandan da karşı konulmaz bir kaşıntı sizi zor durumda bırakabilir. Çünkü kaşınan bölgenize kolay kolay ulaşamazsınız. Bir süreden beri vajinal bölgenizden hiç de hoş olmayan sinyaller gelmektedir. Bir yanma hissi, ilişki sırasında acı, kızarıklık, özellikle de cinsel organınızın içinde ve dışında çok şiddetli bir kaşıntı.
Vajinal mantar nedir?
Vücudumuzun özellikle derinin en üst tabakasında ve vajina gibi mukozayla kaplı bölgelerinde üreyip gelişen bu mikroskopik mantarların, aslında bahçelerde ve ormanlarda yetişen mantarlardan yapı olarak pek farklılıkları yoktur. Tek farklılıkları onların gözle görünmeyecek kadar küçük boyutta ve bulaşıcı olmaları, insan vücudunda parazit olarak üreyip yaşayabilmeleridir.
Candida ya da Candidose adı verilen mantar türleri, daha çok vajinal bölgelerde yerleşir ve ürerler. Bu mikoz yani mantar türleri, zaten vajinal mukozada normalde de bulunan organizmalardır. Nemli, ıslak ortamları seven bu mantar türleri ancak dış etkenler nedeniyle çoğalmaya ve zararlı olmaya başlarlar. Çeşitli enfeksiyonlara yol açarlar.
Doğal olarak asit bir ortam sunan vajina, kendi kendini dış etkenlerden ve mikroplardan koruyabilecek belirli bir floraya ve pH oranına sahiptir. Ancak bu florada herhangi bir nedenden ortaya çıkabilecek değişiklik, asit miktarındaki artış, mantarların üreyip çoğalabilmeleri için çok uygun bir ortam oluşturabilir.
Vajinal mantar neden kaynaklanır?
“Vajinal ortamda en sık rastlanan mantar olan Candida, birçok neden yüzünden çoğalarak, bir enfeksiyon yaratabilir:
- Şeker hastası kadınlarda,
- Hamilelik sırasında
- Doğum kontrol hapı kullananlarda,
- Antibiyotik tedavisi sırasında
- Ve özellikle normal sabunla yıkanma alışkanlığı edinmiş kadınlarda, vajinal asit düzeyindeki olumsuz değişim nedeniyle çok daha sıklıkla görülür.
Bir de tabii yaz ayları boyunca, çok sıkı, çok dar pantolonlar giymek, ıslak mayoyla kalmak, başkasına ait havlu üzerinde oturmak, ya da nemli kumlar üzerinde, plaj şezlongu üzerinde önlem almadan oturmak gibi dış etkenlerden kaynaklanan nedenleri vardır.
Havuzlar ise mantar için çok uygun ortamlar yaratırlar. Bunların dışında beslenme hataları da bu tür mantarların üremesine yol açabilir. Örneğin vajinal asidin artmasına yol açabilecek besinler, çok fazla turşu, biberli, baharatlı, asitli yiyecekler de bu konuda çok olumsuz sonuçlar yaratırlar.
Vajinal mantar kapmamak için temizlik nasıl olmalı?
Kadınlar cinsel organlarını normal sabunla yıkar ve bunu temizlik sanırlar. Oysa vajina gibi doğal bir nem oranı ve kendini koruyucu özel asit düzeyine sahip bir organın temizliği yapılırken, bu doğal flora bozulursa, dış etkenlerden zarar görebileceği gibi, kendi bünyesinde bulunan mantarların enfeksiyonuyla da karşılaşabiliriz. Sabun çok asitli bir maddedir. Kadınlar eğer mutlaka sabunlanarak temizlenmek istiyorlarsa, hiç değilse karbonatlı suyla, ya da asitsiz sabun yani nötr sabunlarla yıkanmalıdırlar.
Tabii bu arada naylon iç çamaşırlarının yine mantarların üremesi için uygun bir rutubetli ortam yarattıklarını da unutmamalı. Mikoz adı verdiğimiz bu mantar türleri ciddi bir sorun yaratmasa da, cinsel ilişki sırasında acı vermesi ve rahatsızlık yaratması nedeniyle cinsel hayat açısından son derece önemli bir hastalık sayılabilirler. Candida türü mantarın dışında, kadınlarda yine çok sıklıkla rastlanan Tricomonas adlı bir başka mantar türü de vardır. Bu mantar türü daha çok cinsel ilişkiyle partnerden, partnere bulaşır.
Vajinal mantar için nasıl önlem almalı?
Dar pantolon giymeyerek, plajda oturulan yere dikkat ederek, mutlaka kendi özel havlunuzu kullanıp, başkalarına ait havlu ya da mayoyu giymeyerek, banklara ya da şezlonglara uzandığınızda yine mutlaka kendi havlunuzu yaymaya özen göstererek, ıslak mayoyla oturmayıp, sık sık mayo değiştirerek bu tür mantarlardan korunabilirsiniz.
Çünkü bu mantar türleri çok kolaylıkla bulaşır ve inanılmaz süratle çoğalırlar. Kendisinde bu anormal kaşıntı ve akıntıları hisseden kadın hiç zaman kaybetmeden hemen bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Doktor vajinadan alacağı mukozayı inceleterek, hangi tür mantarla karşı karşıya olduğunu saptar. Ona uygun tedaviye geçer.
Vajinal mantar tedavisi
Tedavide en önemli nokta, eşlerin birlikte tedaviye devam etmeleridir. Çünkü burada bilinmeyen konu, mantar hastalığına yakalanan kadının bunu cinsel ilişki yoluyla partnerine de geçireceğidir. Erkekte çok fazla belirti göstermese de, hastalığı yeniden tedavi olan eşine geçirecektir. Böylece ilginç bir bulaşma sorunuyla karşı karşıya kalınır.
Kadın tedavi görse de bunu eşine geçirmiş olduğundan, iyileştikten sonra yeniden ilişki kurulduğu anda, tekrar hastalanacaktır. Eğer eşi tedavi görmezse bu böylece sürüp gidebilir. Bu nedenle tedaviyi hem uzun süreli uygulamalı, hem de her iki eş birlikte sürdürmelidirler.
Tedavi süresince ilişkiye girmemek tabii ki çok daha yararlıdır. Kadına verilen fitil tedavisi tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun yanı sıra “Antimikotik” denilen mantar ilaçlarının da kullanılması gerekir. Erkek ise fitil yerine pomat ve yine bu antimikotik ilaçları kullanmalıdır. Belirtiler tamamen yok oluncaya kadar tedavi sürdürülür.
Aslında bu hastalık çok ciddi sorunlara yol açmaz ve çabuk iyileşir ama aynı zamanda çok da arsızdır. Hemen en küçük bir uygun ortam bulduğunda tekrarlayabilir. Bu yüzden tedavinin hemen kesilmemesi, belirtiler geçse bile bir süre daha devam edilmesi çok önemlidir.
Sağlıcakla Kalın.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın