Tüp bebek tedavisi olmuş ve başarısız sonuç elde etmiş çiftler yeniden tedavi sürecine alınırken çiftler detaylı olarak incelenir. Gebe kalamama nedenleri detaylıca araştırılır. İlk denemesinde başarısız olmuş çiftler üzülmemelidir. İlk denemede başarısız olmak karamsar bir tablo çizmek için yeterli deneme sayısı değildir. 4-5.denemeden sonra başarısızlığın devam etmesi durumunda karamsar tablo çizebilirsiniz. Birçok çift 2.denemesinde tüp bebek tedavisinde başarılı sonuç elde etmiştir.
ULTASONAGRAFİ VE SIS TEKNİĞİ
Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttırmak için ilk etapta kadına ait nedenler araştırılır. Kadının rahim içi yapısal durumu analiz edilir. Rahim içinde oluşmuş olan miyom ve polip gibi durumlar embriyonun tutunmasını engeller. Bu anormallikleri ortadan kaldırmak için tedavi uygulanır. Bu amaçla ultrasonografi eşliğinde rahim içine sıvı verilerek rahim boşluğunun normal olup olmadığı kontrol edilir. Ağrısız ve basit bir tedavi yöntemi olan SIS tekniği rahim boşluğu anormallikleri giderilir.
HGS RAHİM İÇİ FİLM ÇEKİMİ
HGS ile rahim içi filmi çekilir. HGS yöntemi biraz ağrılı olmasından dolayı hastalar tarafından çok tercih edilmez. Bu yöntemle hastanın enfeksiyon kapma riski vardır. Histeroskopi yöntemi günümüzde en yaygın kullanılan tedavi biçimidir. Rahim içine yerleştirilen kamera ile rahim içi boşluğu detaylı incelenir. Rahim içi bozukluklar bu tedavi yöntemi ile düzeltilir. Bu tedavi alanında uzman cerrahlar tarafından yapılır. Yumurtalıklarda yer alan çikolata kisti olarak adlandırılan rahim içi miyomlar tüp bebek başarısını azaltır. Bu sorun laparoskopik yöntemi ile ortadan kaldırılır.
LAPAROSKOPİ YÖNTEMİ
Kadın tüplerinin tıkanması embriyo tutunmasını engeller. Tıkanmaya bağlı olarak tüplerde sıvı birikir. Ultrasonografi ile tanımlanabilen ve hidrosalpenks adı verilen bu sorun için rahim içi film çekilir. Laparoskopik yapılarak hidrosalpenksin boyutları net olarak görülür. Tüplerde biriken sıvı rahim içine akarak gebeliğin oluşmasını engeller. Gebelikte erken düşüklere yol açar. Tüpler laparoskopik yöntemle çıkarak annenin gebe kalma şansı arttırılır.
HORMONAL BOZUKLUKLARIN DÜZELTİLMESİ
Anne adayının yaşadığı hormonal bozukluklar embriyo gelişmesini engeller. Bu da embriyonun rahime tutunmasını engeller. Tiroit bezi hastalıkları beyinde hipofiz bezinden salgılanan süt hormon sayısını arttırır. Hormon seviyelerine kan değerlerinden bakılır. Hormon seviyesi uygun tedavi yöntemi ile düzeltilebilir. Polikistik over hastalığı insülin hormonunu arttırarak gebe kalmayı zorlaştırır. Aynı zamanda düşüklere yol açar. Bu yüzden insülin direncini azaltan şeker hastalığı ilaçları verilerek kadının gebe kalma başarısı yükseltilir.
Erkeklerde Kısırlık Tedavisi
Kısırlığın problemi her zaman kadında görülse de birçok durumda kısırlık erkekten de kaynaklanabilir. Bu yüzden tüp bebek merkezlerinde tedavi sürecinde hem kız hem de erkek incelemeye alınır. Gebelik oluşmasına engel durumun kimden kaynaklandığı tespit edilir. Gebeliği kolaylaştıran uygulamalar yapılır. Erkekten gelen kalitesiz spermler embriyo gelişimini olumsuz etkiler. Gelişmeyen embriyo anne rahmine tutunamaz. Tedavi öncesi ilk işlem olarak erkeğin sperm kalitesi incelenir. Spermde oluşan şekil bozuklukları giderilir. Özel mikroskop yöntemi ile sperm büyütülerek incelenir. IMSI yöntemi ile büyük merceklerle spermler 200 kat yerine 6000 kat büyütülerek incelenir.
Sperm bölgesi böylece genetik açısından incelenir ve çekirdeğe ait anormal durumlar tanımlanır. Bu bölgede meydana gelen anormal durumlar döllenmede başarısızlık, embriyonun gelişiminin yavaşlayıp durmasına yol açar. Bu da anne adayının gebelik şansını düşürür. IMSI sistemi bozukluk taşımayan sağlam spermlerin seçilmesine imkan tanır. Bu da anne adayının gebe kalma başarısını yükseltir. Bu teknik ancak eğitimli biyologlar tarafından pahalı sistemler kullanılarak yapılır. Bu işlem için uzun bir zamana ihtiyaç vardır.
Blastosist Transferi
Tekrarlanan başarısız tüp bebek girişimleri incelendiği zaman embriyoların gelişimlerini tamamlamadan anne rahmine tutunamaması göze çarpmaktadır. Embriyolar 5-6 gün büyütülüp o şekilde anne rahmine tutunması sağlanmalıdır. Böylece anne adayının gebe kalma başarısı artmış olur. Blastosist yöntemi ile embriyolar özel koşullarda büyütülüp anne rahmine tutunması sağlanır. Özel ortamlarda geliştirilen embriyoların tutunma kabiliyeti yüksektir. Kadın rahmine daha az sayıda embriyo verilerek çoğul gebeliğin de önüne geçmek mümkündür.
Anne rahmine 1-2 embriyo verilerek yüksek gebelik elde edilir hem de ikiz üçüz gebelik riski ortadan kalkmış olur. Bu yöntemin bir başka avantajlı yönü ise kötü gelişen embriyolar 5.gün kendini belli eder ve otomatik olarak elenir. 2. Ve 3. Gün iyi görünen kötü embriyolar 5. Günde kalitesini belli eder. Erken transfer edilen embriyolar Blastosist döneminde kötü embriyolar devre dışı kalır. Bu nedenle bu yöntem Blastosist transferi başarısız olmuş çiftler için alternatif bir yöntem olarak kullanılır.
ENDOMEKTRİAL KO-KÜLTÜR YÖNTEMİ
Başarısız tüp bebek uygulaması sonucu gebe kalamamış anne adayı için rahim içinden doku alınarak doku örneği laboratuarda incelenir. Laboratuar ortamında kültüre edilen embriyolar çoğaltılarak kültür ortamında geliştirilir. Bu teknikle adetin 21.gününde rahim içinden alınan doku örneği laboratuar koşullarında üretilerek yapay bir rahim içi dokusu oluşturulur. Embriyolar bu doku içinde büyütülür. Embriyo gelişimi için gerekli tüm besleyici proteinler ve maddeler embriyonun gelişimini sağlar. Bu teknikle daha önceden başarısız sonuç alınmış tüp bebek vakalarına alternatif çözümler üretilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Unsurlar
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen unsurlar şunlardır:
- ANNENİN YAŞI: Annenin yaşı ilerledikçe tüp bebekte başarı elde etmek azalır. Yaş ilerledikçe yumurtalıklar yaşlanır. Yumurtalıkta döllenme azalır. Rahim içi zarı döllenen yumurtayı tutma yeteneği azalır. Endometriozis hastalığı ve miyomların görülme sıklığının artar. Doğurganlığı olumsuz etkileyen cerrahi müdahaleler artar. Kadınlar yaşlandıkça yumurtaları da yaşlanır. Genç kadınlarda da bazen yumurta yaşlanması görülebilir. Yaşlanan yumurtalar gebelik başarı oranını düşürür. 20-30 yaşlarda kadınlarda anne adayından 8-10 yumurta toplanırken 40 yaşındaki bir anne adayından 1-2 yumurta ancak toplanmaktadır.
- KİLO: Aşırı kilo kadında doğurganlığı olumsuz etkiler. Bu yüzden kadınların sağlıklı beslenmesi ve ideal vücut ölçülerinde olması gerekir. Çok zayıf kadınlarda da tüp bebek başarı oranı düşüktür.
- SİGARA KULLANIMI: Sigara sağlık için zararlı bir maddedir. Anne adayının tüp bebek sürecinde sigaradan uzak durması gerekir. Sigara anne adayının gebe kalmasını önler ve doğacak bebeğin sağlıksız olmasını sağlar.
- STRES: Çağın en önemli sorunlarından birisi olan stres gebelik başarısını olumsuz etkiler. Anne adayının rahat olması süreç açısından önemlidir. Yaşanan stres gebe kalma başarısını olumsuz etkiler. Gebe kalamama stresi en önemli stres kaynağıdır. Anne adayına ilk etapta stres ile başa çıkma ve stresi kontrol etme eğitimleri verilir. Bu konuda gerekirse psikolojik danışma hizmeti verilir.
- ENFEKSİYONLAR: Vajinada meydana gelen mantarlar, bakteriler ve parazitler enfeksiyona neden olur. Kadından erkeğe bulaşan enfeksiyonlar erkekte sperm canlılığını ve sperm hareketliliğini olumsuz etkileyerek kısırlığa yol açar. Anne adayları bu tür sorunları en kısa sürede uzman desteği ile aşmalıdır.
- HORMONAL BOZUKLUKLAR: Süt hormonu olarak bilinen prolaktin beyinde hipofiz bezinden salgılanır. Tiroit bezi hastalıkları prolaktin hormonunu arttırır. Bu da kısırlığa yol açar. Bu durum kanda ölçülen hormon testleri ile anlaşılır.
Tüp bebek tedavisi olurken anne ve baba adayının psikolojisi oldukça önemlidir. Anne adayı aşırı stres altında olduğu için baba adayı tarafından bu stresi azaltacak önlemler alınmalı ve eşine destek olması gerektiğini unutmamalıdır. Bu süreçte aileler de anne ve baba adaylarına destek olmalı onları strese sokmamalıdır.
Sağlıcakla Kalın.
Gizli Hazineleri Keşfedin