Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürmektedir ve Aşamaları Nelerdir?

Gönderi paylaş:

Tüp bebek tedavisine adet dönemimde başlanır. Adet döneminde yumurtalıklarda yumurtaların büyümesi için anne adayına ilaçlar ve iğneler verilir. İlaç ve iğne tedavisi ortalama 10-14 gün sürer. Bu süre içinde yumurtalıklarda yumurtalar iğne ve ilaçla büyütülüp olgunlaştırılır. Olgun hale gelen yumurtalar 3 gün içinde toplanır. Toplanan yumurtalar 3-5 gün içinde embriyoya transfer hale gelecek formata sokulur. Herşey yolunda giderse det döneminden başlayarak 18 gün içinde tüp bebek tedavisi sonuçlanır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftler önce incelenir. Gerekli durumlarda tedaviye başlamadan önce çiftlerin ilaç alması gerekebilir. İlaç tedavisi kullanılacak protokole ve teşhislere göre uzman hekimler tarafından belirlenir. Bu sürecin uzun soluklu bir süreç olduğunu ve sürecin uzayabileceğini unutmayın. 

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp bebek tedavisi aşamalı olarak uygulanır. Anne ve baba adayı aynı anda tedavi sürecine alınır. İlk etapta annenin gebe kalamama durumu araştırılır. Sorunun anneden mi yoksa babadan mı kaynaklandığı tespit edilir. Sorunun kaynağı bulunarak telafi edilir. Daha sonra annenin normal yollarla gebe kalması sağlanır. Tüp girişimlere rağmen anne doğal yollarla gebe kalamıyor ve ortada bir kısırlık durumu varsa anne ve baba tüp bebek tedavisine alınır.

Annenin yumurtalıkları yumurtlamaya elverişli hale getirilir. Yumurtalıklar düzenlendikten sonra babanın spermi incelenir. Babadan alınan spermlerden embriyolar oluşturulur. Oluşturulan embriyolar anne rahmine yerleştirilip 12 gün bekleme sürecine geçilir. 12 gün sonra anneye gebelik testi yapılır. Anne gebe kalmamışsa gebeliğin oluşmasını engelleyen durumlar tespit edilip bu durumlar giderilir ve yeniden tüp bebek denemesi girişiminde bulunulur. 3 denemeden sonra başarısız olunması durumunda gebelik başarısı giderek düşer. Genellikle anne adayları ilk denemede ya da ikinci denemede gebelik elde etmiştir.

Tüp bebek başarı oranı tüp bebek merkezlerine göre değişkenlik gösterir.

  1. AŞAMA: ilk aşama 1 gün sürer. Bu aşamada tedaviye başlama günü karar verilir.
  2. AŞAMA: Bu aşamada ilaç kullanımı başlar. Bu süre ortalama 2 hafta sürer. Bu süreçte annenin yumurtalıkları, babanın sperm kalitesi ilaçlarla arttırılmaya çalışılır.
  3. AŞAMA: Bu aşamada annenin yumurtalıklarından yumurta toplanır. Bu aşama 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Yumurta toplama işlemi ağrısız ve acısız bir şekilde yapılır. Hasta yumurta toplama işleminden sonra evine gidebilir. Yumurtanın döllenmesi beklenir. Döllenen yumurtalar inkübatörde saklanır. Yumurta toplama aşamasından 3 gün sonra yeniden tüp bebek merkezine gidilir.
  4. AŞAMA: Bu aşamada embriyolar rahim içine yerleştirilir. Bu transfer işlemi 5 dakika sürer. Uygulama bitince anne adayı evine gider günlük rutin hayatına devam eder. Transfer işleminden sonra 12 gün beklenir. Bu sürede annenin gebe kalması sağlanır. 12 gün sonra anne gebelik testi yaptırmak için sağlık kuruluşuna gider.

Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Kısırlık durumu 2 boyutlu ele alınır. Kısırlık anne ya da baba adayından kaynaklanabilir. Bu yüzden tüp bebek tedavisine başlanırken hem anne hem de baba adayı tedavi kapsamına alınır. Sorunun kaynağı tespit edilir. Sorun giderilip anne adayının doğal yollarla gebe kalması sağlanır.

Anne adayına bağlı kısırlık nedenleri şunlardır:

  • YUMURTLAMA BOZUKLUKLARI: Anne adayının düzenli bir şekilde adet görememesi durumunda ortaya çıkar. Yumurtlamanın düzensiz ya da hiç olmaması durumudur.
  • TÜP KANALLARININ TIKANIK OLMASI: Tüplerin kısmen ya da tamamen tıkalı olması durumunda sperm ve yumurta tüp içinde bir araya gelemez. Buna bağlı olarak döllenme gerçekleşmez. Bu durumda anne gebe kalamaz.
  • ENDOMETRİOSİS: Rahim içi dokusunun rahim dışında gelişmesi durumudur. Bu durum gebeliğe engel teşkil eder.
  • ANNENİN YAŞI: Annenin yumurtalık rezervi 37 yaşından sonra azalır. 40 yaşından sonra annenin gebe kalma şansı % 5 lere düşmektedir.
  • YAŞAMSAL KOŞULLAR: Stres, sigara ve alkol kullanımı, kötü beslenme, ilaçların yan etkisi hamileliği olumsuz etkiler.

Baba adayından kaynaklanan sorunlar

  • SPERM SAYISI: Babanın sperm sayısı az ise bu durum anne adayının gebeliğini olumsuz etkiler.
  • SPERM HAREKETLİLİĞİ: Spermin hareketsiz olması annenin gebe kalmasını önler.
  • MORFOLOJİK SORUNLAR: Semen analiz testi uygulanır. Bu testin yapılması için baba adayı 5 günlük cinsel perhize girmelidir.

Tüp bebek tedavisi hem annenin hemde babanın birbirlerine destek olarak ilerlemeleri gereken bir süreç olduğunu unutmayın. Bu süreçte hem madden hemde manen yorulacağınızı unutmayın.

Sağlıcakla Kalın.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir