Tüp Bebek Maliyeti Ne Kadardır?

Gönderi paylaş:

Tüp bebek tedavisi için tedavi maliyeti ne kadar olduğu,  her tüp bebek tedavisine başlayacak çift için merak edilen önemli bir konudur. Bunun dışında akla takılan önemli bir konuda hangi tüp bebek merkezi, hangi doktor, maliyet ne kadar? Bunları merak etmemek elde değil çünkü çevremizden herkes farklı bir şeyler söylüyor. Bizde hemen yahu internette vardır diye koşup internette arıyoruz, “tüp bebek maliyeti” diye ama en nihayetinde girdiğiniz hiçbir web sitesi ya da tıkladığınız hiçbir reklam sonunda bir fiyat göremiyorsunuz. Burada da tüp bebek fiyatını öğrenemeyeceksiniz çünkü tüp bebek tedavisinde sabit bir fiyat yok. Gelin bunun nedenlerine bakalım.

İnternette neden tüp bebek fiyatlarını öğrenemeyeceğinizden bahsedelim. Tüp bebek fiyatı, fiyatları diye girdiğiniz her web sitesi ya da özel tüp bebek merkezi, biz sizi arayalım, bize ulaşın gibi size iletişim bilgilerini verir. Hiçbir firma ya da kurum ya da kişi size tüp bebek fiyatlarını söyleyemez. Bunun nedeni de tüp bebek fiyatlarının her kişiye göre değişmesidir.

Şimdi arasanız fiyat şu dese size merkez tedaviye başladıktan sonra fiyat o rakamın çok üzerine çıktığında hali hazırda isyan edersiniz. Bunun için hiçbir merkez size fiyat vermez ki sonradan papaz olmayalım diye. Şimdi size anlatacaklarımıza odaklanırsanız bu işin neden böyle olduğunu yani tüp bebek fiyatlarının neden sabit olmadığını öğrenmiş olursunuz.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Neden Sabit Değildir?

Tüp bebek fiyatlarının değişkenlik göstermesinin birçok nedeni vardır. Bu nedenleri sizlerle beraber bir göz gezdirelim ki tedavi sürecinde sizi maddi olarak nelerin beklediğini bilin.

  1. En önemli etkenlerden bir tanesi kullanılan ilaçlardır.

Bildiğiniz gibi tüp bebek tedavisi özetle bebeği olmayanların başvurduğu bir yöntemdir. Yani kısırlık tedavisinin son noktalarından biridir. Tüp bebek tedavisine başvuran herkesin bebeği olmamasının nedeni farklıdır. Kısırlık anne taraflı ise uygulanacak tedavi farklı erkek taraflı ise uygulanacak tedavi farklıdır. Annenin rahminde bir kist varsa uygulanacak tedavi farklıdır. Hormonlarla ilgili sıkıntılar varsa hormon düzenlemesi yapılacaktır.

Özetle herkesin kısırlık nedeni farklı olduğu için kullanacağı ilaçlarda farklı olacaktır. Tüp bebek ilaçları özellikle hormonlar çok pahalı ilaçlardır ve herkes için ayrı ilaç kullanılır. Kimi ilacın bir kutusu, 500-1000 TL iken,  kimi ilacın kutusu 100-200 TL’dir. Örneğin bin TL’lik ilaçtan bir anne adayı 5 kutu kullansa 5000 TL yapar. 200 TL’lik ilaçtan kullansa  1000 TL yapar. Burada hekim annenin hormon durumu, hastalık durumu gibi bir çok etkene bakarak ilaç tedavisi uygulayacağından sadece ilaçlar açısından kesin net bir fiyat söylemek mümkün değildir.

Burada tüp bebek raporunuz olursa iş nasıl oluyor diye sorarsanız? Şöyle oluyor. Yazılan ilaçların Yüzde 65 gibi bir oranını SGK karşılıyor. Ancak verilen ilaca göre değişiyor. Hekiminiz size yazdığı her ilacı SGK maalesef karşılamadığından tüm ücreti siz ödüyorsunuz. Tüp Bebek Tedavisinde SGK raporu almak da ayrı bir sıkıntı. (Tüp Bebek SGK raporuyla ilgili  yazımızı okumak için tıklayın.)  Bu işin sadece ilaç boyutu bu şekildedir.

  1. İkinci unsur ise ameliyatlardır.

Kısırlık nedeni olarak annede kist olabilir bu durumda annede kist varsa ameliyat olması gerekir annenin. Erkekte varikosel varsa erkek varikosel ameliyatı olmalıdır. İşte tedaviye başladıktan sonra tüp bebek merkezine başvurdunuz, yapılan muayenede erkekte varikosel çıktı ise mecbur varikosel ameliyatı olacak ya da anne adayında rahimde kist çıktı ise mecbur kist ameliyatı olacak.

Varikosel tüp bebek için engel değil ancak bazı durumlarda erkekte hiç sperm olmuyor bunun için uygulanacak tedavi farklıdır. Buradan şu çıkmasın her tüp bebek tedavisi gören ameliyat olacak diye bir kaide kural yok. Extrem durumlarda cerrahi operasyon gerekli olabiliyor. Anne rahminde kist varken tüp bebek tedavisi görmek çok da mantıklı olmayacağı aşikardır.

Yani tüp bebek tedavisine başlamadan önce bir takım cerrahi operasyonlar söz konusu olabilir. Elbette bu ameliyatları devlet hastanesinde de olabilirsiniz. SGK desteğiniz varsa ameliyatları devlette bedava olabilirsiniz iyi bir hekimde olayım derseniz özelde bu durum yine bir maliyet oluşturacaktır. Bunların  hepsi bir maliyet oluşturacaktır sizin için. Bu yüzden yine tüp bebek tedavisi bu cerrahi operasyonlardan dolayı  farklı bir fiyat ortaya çıkaracaktır.

  1. Tüp merkezindeki transfer ücreti

Her tüp bebek merkezinin uyguladığı transfer ücreti farklıdır. Transfer nedir diye soranlar olabilir. Özetle babadan spermler toplandıktan sonra anneden de yumurtalar toplandıktan sonra bunların laboratuvar ortamında döllenir ve embriyo oluşur. Tüp bebek tedavisinde bu embriyoların anne rahmine özel bir yöntemle enjekte edilmesine transfer adı verilir. İşte tüm bu işlemlere tüp bebek merkezinin aldığı ücret transfer ücretidir. Yani tüp bebek tedavisi için tüp bebek merkezlerinde alınan ücret bu ücrettir. Ortalama 1000-1500 dolar civarlarında bir rakamdır bu rakam.

İlaçlar ve diğer tedavilerin tüp bebek transfer ücretinin dışında olduğunu unutmayın.

Özetle ilaçların diğer tedavilerin, laboratuvar testlerinin dışında kalan embriyonun toplandıktan sonra anne rahmine transfer edilmesi için alınan ücrettir. Bu ücrette her tüp bebek merkezinin özelliklerine, hekimlerine ve tanınmışlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu ücretler genelde birbirine yakındır. Yani bir tüp bebek merkezinde 7 bin TL ise diğerinde 8 bin başkasında 10 bin dolaylarındadır. Ayrıca her yıl bu fiyat değişiklik gösterir.

Elbetteki tüp bebek tedavinizi devlette yaptırıyorsanız tüp bebek transfer ücreti düşecektir. Özel tüp bebek merkezinde transfer ücreti 5 bin TL ise devlette bu rakam 1000 TL civarındadır. Ayrıca tüp bebek raporunuzda olacağı için devletin tüp bebek transfer ücreti gibi ücretlerinde önemli ölçüde yararlanarak tüp bebek masraflarınızı çok daha aşağılara çekmiş olursunuz.

  1. Tüp bebek için transfer sayısı (Tüp bebek deneme sayısı)

Tüp bebek tedavisinde herşey yolunda gitti ve transfer gerçekleştiğinde tüm ödemeleri yapmış olursunuz. Yani ilaçların, diğer tedavilerin, transfer ücretlerinin tümü ödenmiştir ve transfer işlemleri gerçekleşmiştir. Bu ilk tüp bebek denemesi olarak adlandırılır ve umutla beklenmeye başlanır. Eğer her şey yolunda giderse tutunma gerçekleşir ve hamilelik başlar. Ancak her daim bu mümkün olmamaktadır.

Yani ilk denemesinde, ikinci denemesinde tutmayan hatta 8-9. denemelerinde tüp bebeğin tutmadığı ve hamileliğin gerçekleşmediği durumlar görülebilir. Her deneme için tüm ilaçlar, tedaviler ve transfer yeniden yapılacağından tüm masraflar tekrardan yapılır. İşte bu nedenle ilk denemede tüp bebek tutmazsa tüp bebek masrafları yani ücretleri katlanarak karşınıza çıkacaktır.

Yine tüp bebek tedavinizi devlette yaptırıyorsanız bu masraflarınız daha az olacaktır. Özelde 5-10 bin diye bu ücretler katlanarak giderken devlette 1-2 Bin TL şeklinde katlanacaktır. Ayrıca tüp bebek raporunuz olacağından masraflarınız daha da azalacaktır.

Tüp Bebek Masrafları Bir Kenara Kucağınıza Alacağınız Evladınız Bir Kenara

Biz tüp bebek yaptırırken tüp bebek raporumuz olduğu halde Eczaneye 4-5 bin TL civarında bir ilaç ödemesi yapmıştık. SGK desteğiyle birlikte bu fiyatlar düşmüştü. Tüp bebek raporumuz olmasa 12 bin TL civarında bir ödeme yapacaktık. İki ay ilaç kullandığımızdan ilaçlar biraz yüklü tuttu. Neden iki ay ilaç kullandık derseniz, ilk seferde transfer günü ağır grip olduğumuzdan transfer yapılamadı ve kullandığımız ilaçlar boşa gitti. Bu nedenle ilk denememiz 2 ay ertelendi. Embriyolar donduruldu. Embriyo dondurma içinde ayrı ücret ödedik.

Bunun dışında 2 bin TL civarında da İzmir Ege Üniversitesi Tüp Bebek merkezine ödeme yaptık. Yaptırdığımız tahlillerde yaklaşık Bin TL civarında tutmuştur. Tabi yol, konaklama vb. masraflar tamamen bunların dışında kalıyor.  Rabbimize çok şükür biz ilk denememizde evladımızı kucağımıza aldık. Şimdi 3 yaşında evladımız.

Sizlerinde gördüğünüz üzere tüp bebek fiyatlarını etkileyen bir çok faktör vardır. Bundan dolayı tüp bebek fiyatları noktasında hiç bir merkez sizlere net bir rakam veremeyeceğini görmüş oldunuz. Her şey yolunda giderse en az 10 Bin TL olarak diyebiliriz tüp bebek fiyatı için.

Ancak bu fiyatın yukarıdaki etkenlere bağlı olarak artacağını yada katlanacağını bilmelisiniz. Tüp maliyeti 2020 yılında yukarıda anlatılanlara göre şekillenmiştir. Tüp bebek fiyatları 2025 yılında da yine aynı şekilde şekillenecektir. Şunu da unutmayın ki tüp bebek ilaçları dolar endekslidir ve dolar arttıkça artmaktadır.

Sağlıcakla Kalın.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir