Fimozis ve sünnet derisinin darlığı durumunda anne babalar dikkatli olmalıdır. Bazı anne babalar erkek çocuklarının genital bölgelerini temizlemek istediklerinde sünnet derisini geriye doğru çekemediklerini görürler. Bu durum doğal olarak aileyi tedirgin eder, çocuklarında bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünmeye başlarlar. Acaba sünnet derisi çok mu dardır? Çocuk acilen sünnet mi ettirilmelidir? Bu alanda uzman olan doktorlar çocuğun sırf bu nedenle acil sünnet edilmesine gerek olmadığını söylüyorlar. Küçük erkek çocukların sünnet derisinin geriye doğru çekilemediği durumlarda iki sebepten söz edilebilir. Bunlardan birisi sünnet derisinin yapışık olması diğeri ise fimozistir.
Çocuklarda Sünnet Derisinin Yapışık Olması
Birçok aile sünnet derisinin yapışık olmasının 1 – 2 yaşlar arasındaki erkek çocuklarda, vücudun gelişmesine bağlı olarak normal olduğunu bilmez. Yeni doğan erkek çocuklarında sünnet derisi genellikle glansa (Penis ucu) yapışıktır. Sünnet derisinin iç kısmı ile glans tamamen birleşiktir, henüz birbirinden ayrılmamıştır. Bu yapışıklık çocuk 3 – 5 yaşlarına gelmeden, acısız bir biçimde kendiliğinden ayrılır. Bu süre içinde iki ayrı deri oluşur. Bu nedenle tedavi gerekli değildir.
Çocuklarda Fimozis
Fimozis; fizyolojik durumlardan veya sünnet derisinin dar olmasından kaynaklanabilir ve ikiye ayrılır. Bunlardan biri gayet normal olan fizyolojik fimozistir. İkincisi ise hastalıklara yol açabilen patolojik fimozistir. Uzmanlar patolojik fimozisi ancak çocuğun 3. yaşından sonra anlayabilirler. Çünkü çocuklardaki genital gelişim ancak bu yaşlarda yeterince gelişmiş duruma gelir. Bu yaştan sonra ise çocuklarda fizyolojik fimozis görülmez. Eğer çocukta patolojik fimozis varsa, erken sünnet şarttır. Fakat sünnet derisinin yapışık olması durumu fimozisten daha yaygin olarak görülür.
Patolojik fimozisin de iki değişik çeşidi vardır. Bunlardan birisi doğuştan olan fimozistir, diğeri ise yara izli fimozistir. Yara izli fimozis; sünnet derisinin iltihaplanmasından veya sünnet derisinin geriye itilmesini sağlamak için yapılan denemeler sonucunda oluşabilir. Sünnet derisini geriye itmeye çalışırken bu bölgenin kanaması yara izlerinin oluşmasına neden olur. Bu nedenle elastik olmayan, sert yara, sünnet derisini sikıştırır. Beyaz leke hastalığı (Lichen sclerosos et atrophicus) da yaralı fimozise yol açabilir. Bu deri hastalığı genellikle genital bölgede beyaz lekelere yol açar. Hastalığın bir diğer etkisi de sünnet derisinin ön kısmında bir sıkışmaya neden olmasıdır.
Fimozis varsa aile çok dikkatli olmalı
Bu konuyla ilgilenen uzmanlar “ailelerin kesinlikle çocuklarının sünnet derileri ile oynamamaları gerektiğini söylerler. Çünkü sünnet derisinin geriye doğru itilmesi sadece çocuğa acı vermekle kalmaz aynı zamanda genital bölge iltihaplanmasına da yol açabilir. Yapışık sünnet derisini mekanik yollarla ayırmaya çalışmak da yaralı fimozise neden olabilir. Bu gibi durumlarda ameliyat değişik nedenlerden dolayı yapılır. Aileler eğer çocuklarının sünnet derisi ile oynamazlarsa, birçok fimozis vakası ameliyatsız olarak düzelebilir. Sünnet derisinin şiddetli bir şekilde geriye itilmesi parafimozise de yol açabilir. Sünnet derisi glansın arkasında sıkışır. Dolayısıyla bu durumdan sonra sünnet derisi glansın üstünden kayamaz. Aile böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında çocuğu hemen hastaneye götürmelidir. Doktor çocuğa narkoz verildikten sonra sünnet derisini glansın üzerine çeker.
Genital Bölge Temizliği
Sünnet derisinin geriye çekilmesinin doğru olmadığını söyledik. Peki bu durumda aileler çocuklarının genital bölgesini nasıl temizleyebilirler? Sünnet derisinde bir problemi olmayan erkek çocuğun genital bölgesi haftada en az 2 kez yıkanmalıdır. Bu temizliğe sünnet derisi ve glans da dahildir. Ancak eğer çocukta fimozis veya sünnet derisi yapışıklığı varsa, genital bölgelerinin temizliği sırasında aşırı muameleden kaçınılması gerektiği söylenir. Dolayısıyla bu çocukların genital bölgeleri çok hassas bir şekilde temizlenmelidir. Aileler genital bölgedeki tam olarak temizleyebilmek için, sünnet derisini biraz geriye doğru çekebilirler. Smegma; beyaz bir sıvıdır ve glans ile sünnet derisi arasında birikir. Fakat çocukların ilk yaşlarında smegmanın temizlenmemesinin hiç bir sakıncası yoktur. Uzmanlar sünnet derisinin içine mikrop girmediği müddetçe bunun sakıncalı olmadığını düşünürler. Artık bunun kansere yol açmadığı da kanıtlanmıştır.
Artık Sünnet Zamanı
Fimozisi olan çocukların en geç okula başlama zamanına kadar sünnet olmaları gerekir. Ameliyat ne kadar geciktirilirse, çocukların ameliyat sonrasındaki acıları da o kadar şiddetli olabilir. Sünnet sağlıklı koşullarda, tıbbi ortamlarda uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Sünnetin genel anestezi altında yapılması çocuğun korkularını azaltacağı gibi uzmana da rahat çalışma imkanı verecektir.
Genel anestezinin mümkün olmadığı durumlarda ise lokal anesteziye başvurulmalıdır. Kalitesiz ve anestezisiz yapılan sünnetler ileride erkekte psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. Sünnet yapılacak çocuk daha önceden mutlaka muayene edilmelidir. Bu muayene sırasında çocuğun genital organlarında başka bir anomali olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kanama pıhtılaşma sorunu olan çocukların mutlaka gelişmiş bir merkezde sünnet olmaları gerekir. Çünkü durdurulamayan kanamalar çok ciddi tablolara yol açabilirler.
Sağlıcakla Kalın.
İlginizi çekebilecek konular