Çoğu anne adayı, doğumdan sonra eski formuna kavuşamayacağından korkuyor. Hele bir de gebelikten önce de şişmansa. Bu durumda kadınlar, doktorundan yardım umuyor. Ancak onlar da bazı konularda yardımcı olamıyor.
Doğal olarak gebelik, anne adayının yaşamı boyunca en hızlı kilo aldığı dönem. Ne de olsa yeni doğan bebeğin ortalama doğum ağırlığı 3300 gr. Buna büyüyen rahmin ağırlığı, bebeği beslemek için artan kan miktarı da ekleniyor.
Hamilelikte 12 kilo almanın normal sayılmaktadır. Doğumdan sonra bu kiloları vermek, gebe kalmadan önce zayıf olan kadınlar için zor değil. Uzun boylu ve hamilelikten önce çok zayıf olan kadınların 15 – 18 kilo alması hiçbir soruna neden olmuyor. Ancak fazla kilolar bebeğe değil de anneye yağ olarak yansıyorsa vermesi zorlaşıyor.
Şişman Hamileler İlerde Şişman Anne mi oluyor?
Tabii ki şişman bir hamilelik dönemi geçiren kadınlar ileride de şişman olmak zorunda değil. Burada önemli olan gebelik döneminde tüketilen yiyecekler. Bu nedenle anne adayları gebelik döneminde ne yiyip, ne yiyemeyeceğini doktordan öğrenmeli. Çoğu doktor bu dönemde bol bol meyve ve sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. Ama ne yazık ki bazı doğum uzmanları gebelikten önce de şişman olan kadınlara karşı yanlış bir tutum sergiliyor.
Çoğu doğum uzmanları şişman anne adayının aşırı kilo aldığını fark ettiğinde paniğe kapılıyor. Bu nedenle gebe kadınlara yanlış ve aynı zamanda tehlikeli öneriler verebiliyorlar. Bunlar:
“Aslında kilo almamanız gerekiyor. Deponuzdaki fazlalıklar karnınızdaki bebeğin beslenmesi için yeterli.“
Anne karnındaki bebek, eğer gebe kadın, yeterince ve düzenli beslenmezse açlık hissediyor. Dolayısıyla bebeğe ulaşan besinler de azalıyor. Metabolizmanın işlevi değiştiği için bebeğin enerji alımı yetersiz kalıyor.
Tek taraflı bir beslenme anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Pirinç vücuttaki su depolanma oranını düşürebiliyor, ancak anne adayını yeterince beslemiyor. Taze meyveler vitamin ve lif açısından zengin, ama aynı zamanda meyvelerde şeker oranı da çok yüksek. Ayrıca doyurucu da değil.
Gebelik, zayıflamak ve diyet uygulamak için yanlış bir dönemdir. Ne de olsa anne karnındaki bebeğin iskelet, kas ve beyin gelişimi için özellikle karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral gibi besin maddelerine ihtiyacı var. Gebelik, aşırı kilolu kadınların yeme alışkanlığını değiştirmesi için uygun bir dönemdir. Çünkü bu dönemde anne adayları ne yediklerine dikkat etmelidir.
Şişman Hamileler Grubuna Girmemek İçin Anne Adaylarının En Sık Yaptığı Hatalar
Gebelikten önce aşırı kilolu olan kadınlar kilo alabiliyor, ancak bu 12 kilodan daha az olmalı. Gebe kadınların en sık yaptığı hatalar:
- Öğünler arasındaki süreyi fazla tutma
Çoğu kadın kalori alımını kısıtlamak için kahvaltı yapmıyor ve açlık dayanılmaz bir hal alınca yemek yiyor. Hem de çok fazla miktarda. Açlık süresince karaciğerdeki enerji tüketiliyor ve anne karnındaki bebek bir şeyler yenmediği için besinsiz kalıyor. Ayrıca annenin kan şekeri de düşüyor.
- Litrelerce kalorisi yüksek olan içecekler tüketme
Özellikle genç anne adayları günde 2 litreden fazla kolalı içecekler ve hazır meyve suları içiyor. Hatta bazen açlığı gidermek için bu miktar daha da artıyor. Gerçi gebe kadınların sıvı ihtiyacı çok fazla, ancak bu ihtiyaç bitkisel çay, soda ve taze meyve sularıyla giderilmeli.
Sağlıcakla Kalın.
Keşfetmeye Devam Edin