Sinirli Bir Anne misiniz? Belki de Tiroid Beziniz Doğru Çalışmıyor?

Gönderi paylaş:

Artık sadece gergin ve sinirli misiniz? Yoksa sürekli olarak yorgun ve halsiz misiniz? Bu gibi belirtiler tiroit bezinin yanlış çalışmasından kaynaklanabilir. Tiroid bezinin az çalışmasında ise kişiler daha çok üşür ve çok sıcak ortamlarda bulunmak İsterler. İster tiroid bezi çok çalışsın, İster az. Her iki tiroid bezi rahatsızlığına kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanıyor. Aynı şekilde en sık rastlanan rahatsızlık olan tiroid bezinin büyümesi de kadınlarda daha çok görülür.

Tiroit Bezi Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

GUATR

Şişen bir boynun gerçi çok hoş bir görüntüsü yoktur, fakat bedensel rahatsızlıklara da sebep olmaz. Bunun yanı sıra boğazda bir darlık ve basınç hissedilebilir. Bazı kadınlar dar yakalı giysiler giymekten kaçınırlar (buna karşın erkekler kravat tercih etmezler) ve boyunlarına yapılacak dokunuşlara karşı çok hassas tepkiler verirler. Guatrın sonuçları, eğer tiroid bezi dokusunun büyümesinin yanı sıra bir de nodül şeklinde değişiklikler ortaya çıkarsa, daha ciddi olur. Çoğu zaman guatr tedavisinde düzenli olarak iyot tabletlerinin yutulması yeterlidir. Guatrı tiroid bezi hormonlarıyla da tedavi etmek mümkün. Eğer guatr nefes borusuna basınç uygulayacak ve nefes almayı zorlaştıracak kadar büyümüşse, ameliyat edilmesi gerekir.

Tiroit Bezinin Az Çalışması

Cilt derisi yumuşak bir görünüm alır, özellikle de göz çevresindeki cilt yumuşar. Cilt solgun, soğuk ve kurudur, yorgun ve hareketsiz görünür, deri hafif sarı renktedir. Saç telleri zamanla incelmeye başlar, kaş kenarlarında çukurlar oluşur. Tırnaklar incelir ve kolay kırılır. Tiroit bezi az çalışan insanlarda halsiz ve yorgun bir ifade vardır. Çoğu zaman iştahsız olmalarına ve az yemelerine rağmen ki10 alırlar. Tiroit bezi az çalışırsa, Tiroit bezi hormonlarıyla tedavi edilir.

Tiroit Bezinin Aşırı Çalışması

En tipik belirtileri sıcaklığa karşı duyarlılık, kızaran nemli bir cilt ve aşın terlemedir. Hormonların aşırı çalışması stres, tedirginlik ve hassasiyete neden olur. Birçok kadında şiddetli saç dökülmesi görülür. Tiroit bezinin aşırı çalışması kalp ve tansiyonu da etkileyebilir. Nabız daha çabuk atar ve en ufak bedensel bir yorgunlukta kalp çarpıntısı başlar. Kadınlarda gebe kalma konusunda problemler çıkar. Tiroit bezinin aşırı çalışması durumunda ameliyat yapılır.

Tiroid Bezi Kişinin Kendisini İyi Hissetmesini Sağlar

Tiroit bezi, sessiz ve görülmeyecek şekilde çalışır. Sağlıklı olduğu sürece Tiroit bezini elle hissetmek mümkün değildir. Tiroit bezi nefes borusunun önünde bulunur ve ağırlığı yetişkin erkeklerde 25, kadınlarda ise 18 gramdır. Yine de Tiroit bezi organizma için çok önemlidir. Tiroit bezi hormonları vücuttaki enerji metabolizmasının dengesini belirlerler. Oksijen kullanımını, vücut sıcaklığı ve kas çalışmasını desteklerler. Ayrıca büyümede de etkilidirler ve kolesterolü düşürürler. Bunun yanı sıra vücudun diğer hormon yapıcı organlarını da etkilerler.

Böyle bir durumda Tiroit bezinin kadının hayatında erkeğinkine oranla daha büyük bir rol oynaması gayet normal. Kadınlar ergenlik döneminde ve çocuk sahibi olacakları zamanda daha

sık hormonal dengesizliklerle karşı karşıya kalırlar ve bu yüzden Tiroit bezi rahatsızlıklarına erkeklere oranla daha çabuk ve aşırı tepki gösterirler.

İyot Olmadan Tiroit Bezi Çalışamaz

Her iki Tiroit bezi hormonu, bir oligo element olan İyotu içeren organizmadaki tek maddelerdir. Tiroit bezinin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi İçin düzenli olarak 150 – 2()() mikrogram kadar iyota ihtiyacı vardır.

Eğer vücut uzun bir süre iyotsuz kalırsa, Tiroit bezi küçük bir hile ile mümkün olduğu kadar iyot depolamaya çalışır, bunu da büyüyerek gerçekleştirir. Hoş bir görüntüsü olmayan boyundaki bu şişliğe guatr adı verilir. Uzmanlar büyüyen bir Tiroit bezini çoğu zaman hemen İlk bakışta anlarlar. Aslında guatr çoğu insanda vardır.

Yapılan bir araştırma, erkeklerin yüzde 40’ında, kadınların İse yüzde 60’ında Tiroit bezi büyümesinin (guatr) olduğunu göstermiştir. En az her 4 kadından biri gebelikte guatr ile ve en az her 6 kadından biri de gebelikte tiroit bezinin az çalışması ile karşılaşırlar. Hatta gebeliğin başında boğazında bir şişlik olmayan anne adayları da, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde Tiroit bezi büyümesi İle karşı karşıya kalabilirler.

Bunun sebebi İse, anne karnındaki bebeğin de aynı şekilde İyota ihtiyacı olmasından kaynaklanıyor. Bu durumda anne karnındaki bebekler iyot ihtiyaçlarını annenin kanından karşılıyorlar. Maalesef birçok anne adayı, kendileri ve bebekleri için iyot takviyesinin ne kadar önemli olduğu hakkında çok az şey biliyorlar. Yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 58’inin doktorları tarafından Tiroit bezinin gebelikteki önemi hakkında aydınlatılmadıklarını göstermiştir.

İyot İçerikli Gıdalarla Beslenin

Aslında iyot bol miktarda sadece balıkta bulunur. Gerçi süt ve süt ürünlerinin içinde de iyot vardır, fakat miktarı azdır. Bu yüzden uzmanlar iyotlu tuzun kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Satın aldığınız gıdaların iyot içerikli olmasına dikkat edin. Ayrıca haftada I – 2 kez balık yemekte de fayda vardır.

Sağlıcakla Kalın.

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir