Gebeliğin 32. Haftası

” 32. Hafta Hamilelik – Gebelikte 32. hafta ”

32 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

Doğum için nefes hareketleri hazırlığı devam eder. Rüya görebilir ve beş duyuları da gelişmiştir. Bebeğinizin sindirim sistemi ve akciğerleri dışında tüm organları gelişmiştir. Kaşları, kirpikleri, saçı ve tırnakları oluşmuştur.

Hamilelik döneminin 32. Haftasında bebeğinizin ten rengi açılır ve cilt normal rengine dönmeye başlar. Bebeğinizin hızlı kilo alımı devam eder. Önceki dönemlerde oluşan “lanugo” ince tüyler dökülmeye başlar. Sırt ve omuz bölgesinde bu tüylerden kalmış olabilir. Karnınızdaki hareketlerden, bebeğinizin uyuyup uyumadığı anlayabilirsiniz.

  1. Haftada Bebeğin Büyüklüğü

Gebelik sürecinin 32. Haftasında bebeğinizin uzunluğu yaklaşık 42 cm boyu civarında ve bu haftada bebeğinizin kilosu 1600-1700 gram arası civarındadır.

Gebeliğin 32. Haftası Annelerdeki Değişiklikler

Bebeğiniz ve kendi ihtiyacınızı karşılamak adına kan yoğunluğunda artış olmaktadır. Rahim büyümesi nedeniyle nefes darlığı yaşanabilir. Bacaklarda ve bel bölgesinde ağrılar görülebilir. Otururken ağrı yaşanması durumunda yastıktan destek alabilirsiniz.

Doğum süreci yaklaştıkça bel bölgesinde ağrılar artmaktadır. Bu ağrılar nedeniyle uykusuzluk yaşanabilir. Bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız, erken doğum belirtisi de olabilir. Erken doğum belirtisi değilse, rahim büyümesi ile alakalıdır.

Hareket halinde olan bebeğiniz sizi uyutmayabilir. Fakat onun hareketli olması sağlık durumu hakkında bize önemli bilgiler verir. Doktorlar için hareket sıklığı önemli bir veridir.  Yalancı ve hafif kasılmalar görülebilir. Bu kasılmalara “Braxton Hicks” adı verilir. Doğuma hazırlayacak olan kasılmalardır ve endişe edilecek durum değildir.

32 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilecekler

Bu haftadan itibariyle, doğum anına kadar her hafta bir kilo alabilirsiniz. Yarısı bebeğinize, diğer yarısı ise sıvı tutumudur. Gazlı içeceklerden ve yüksek sodyum gıdalardan uzak durmalısınız. Bebeğinizin kemik gelişimi için kalsiyumdan zengin gıdalar tüketmelisiniz.

Erken Doğum Olabilir mi?

Hamileliğin 24. Haftası ile 37. Haftası arası doğumun gerçekleşmesine erken doğum denilir. Tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi ve rahminizin nedensiz açılması erken doğum işaretidir. Bu haftalar oldukça önemlidir ve dikkat edilmelidir.

Plasenta sorunları ve genital enfeksiyon erken doğum sebebi olabilir. Vajinal akıntı da değişiklik, akıntıda çoğalma, adet ağrısı gibi sancılar, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar erken doğum belirtisi olabilir. Bu belirtilerden bir tane veya birkaç tane görülmesi durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

25-40 haftalık hamilelikte beta hcg değeri düzeyinde kaç olmalıdır?

Hamilelik döneminde kan testi ile bakılan ilk hormon “Beta HCG” testidir. 25-40 haftalık gebelik “Beta HCG” değeri   3640 – 117,000 mIU / ml arasındadır.

32 haftalık hamilelik ultrason görüntüleri

Gebelik sürecinin 32. Haftasında bebeğinizin uzunluğu yaklaşık 42 cm, kilosu da 1600-1700 gram civarındadır. Ultrason muayenesinde bebeğinizin tüm vücut ayrıntıları görebilirsiniz. Çünkü ayakları, elleri ve tüm organları gelişimini tamamlamak üzeredir.

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir