Hamilelerin beslenmesi normal bireyler gibi olmamalıdır. Gebe olan kişilerin gebelik sürecinde doğru beslenmeleri gerekir. Almaları gereken ek takviyeler, vitaminler ve protein oranları bulunur. Bebek ve annenin beslenmesine göre gelişim göstereceği için sağlıklı beslenmek önemlidir. Bebeğin ihtiyacı olan tüm besinlerin tüketilmesi gerekir. Bu süreçte özellikle alkol, sigara ve uyuşturucu tüketimi mutlaka kesilmelidir. Özellikle alkol ve uyuşturucu anne karnındaki bebeğin büyük hasarlar almasına ve gelişim süreçlerinin zarar görmesine sebep olur. Dolayısı ile gebelik de kesinlikle alkol kullanılmamalı, vitamin takviyesine dikkat edilmelidir. Hamilelerin beslenme düzenine dikkat edilmesi son derece önemlidir.
Gebeliğin İlk Ayı Yenmesi Gerekenler Nelerdir?
İlk trimester döneminde yenilmesi gereken besinlere özen gösterilmesi gerekir gebelikte yeterli ve dengeli beslenmek bebeklerine daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır ilk 3 aylık süreç oldukça özeldir. Düşük yapma ihtimali ve gebeliğin sonlanması gibi ihtimaller yüksek olduğu için ilk 3 ay boyunca beslenmeye ve annenin sağlığına özen gösterilmelidir. Bu dönemde meyve ve protein odaklı bir beslenmeye geçiş yapılmalıdır. Sebze ve vitamin ağırlıklı beslenmek ise tüm gebelik sürecini kapsar. Hamilelerin beslenme düzeni trimesterlere göre programlanabilir.
2. Trimester Döneminde Nasıl Beslenilmeli?
2. trimester dönemi beslenmesi gebeliğin 4, 5 ve 6. Aylarını kapsar. Gebelikte orta dönem olarak da isimlendirilen ikinci trimester döneminde beslenme bu sefer bebeğin gelişimine odaklanır. İkinci trimester döneminde tahıllı gıdalara yönelmek ve kırmızı et tüketmek oldukça önemlidir. Bu süreçte anne adaylarının zararlı gıdalar ile beslenmesi gerekir. Örneğin beyaz un ile yapılan yemeklerden ve atıştırmalıklardan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda gazlı ve şekerli içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Bunların yanı sıra karşılama ve yöntemler ile hazırlanan yemekler tercih edilmeli ve paketli ürünler kullanılmamalıdır.
3. Trimester Döneminde Nasıl Beslenilir?
3. trimester döneminde beslenme son ayları kapsar. Gebeliğin 7, 8 ve 9, aylarını kapsayan üçüncü trimester döneminde beslenmede artık doğuma odaklanmaktadır. Hamilelerin beslenme düzeni oluşturulurken trimester dönemlerinde bakılır. Son dönemde olan kişilerin özellikle kalsiyum oranlarını yükseltmesi ve vitamin takviyelerini bırakmamaları önem taşır. Bu dönemde protein ve sebze odaklı beslenmek, doğumunda daha iyi olmasını sağlar.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın