Yenidoğan Bebeğin Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek kordonunun kalan parçasından güzel bir bebek göbeğinin oluşması inanılır gibi değildir. Anne babalar, bebeğin göbek bakımını ihmal etmemeliler, çünkü doğru bir bakım uygulanmazsa enfeksiyon riski artar.

Göbek kordonunun kesilmesiyle birlikte anne ve bebek arasındaki son bağ da koparılmış olur. Bebek, 9 ay boyunca bu bağ yardımıyla beslenmiş ve oksijen ihtiyacını karşılamıştır. Bebek artık, tek başına nefes alabilir ve beslenebilir. Geriye sadece, enfeksiyonları engellemek için özenli bir bakım gerektiren 3 – 5 cm uzunluğunda bir göbek bağı parçası kalır.

Göbek bakımı Bebek göbeğinin şekli, genetik olarak bellidir. Göbeğin bu kalıtımsal şekli, ancak iyi bir bakım uygulandığı zaman gelişir.

Bu da iki şekilde yapılır. Bunlar:

Kuru bakım Bu yöntemde yara iyileşinceye kadar, bebeğin göbek çevresi suyla temas etmemelidir. Bebeği, her gün nemli bir keseyle temizlemenin hiçbir sakıncası yoktur, ama bu işlem yapılırken göbek çevresine dokunulmamalı, göbeği sadece eczanelerde satılan antiseptik bir sıvıyla silinmeli ve bezle sarılmalıdır.

Çok sıkı bağlanan sargı bezi, bebekte karın ağrısına veya solunum güçlüğüne neden olacağından, fazla sıkı sarılmamasına özen gösterilmelidir. Kuru bakımın olumsuz yönü, fazla zaman almasıdır. Sargı bezleri günde en az bir kez değiştirilmeli, her bez sıcak suda yıkanmalı ve ütülenmelidir. Çoğu anne, bebeğinin göbeğine dokunmaya cesaret edemez. Bu nedenle birçok doğum uzmanı ikinci yöntemi daha basit ve kullanışlı bulur.

Nemli bakım Bu yöntemde bebeği yıkamakta hiçbir sakınca yoktur. Banyonun ardından bebeğin göbek ve göbek çevresi enfeksiyonu önleyen bir ilaçla, bastırılmadan temizlenip, göbek kordonu atığı hafifçe yukarı kaldırılmalı ve parmağa dolanmış steril bir bezle silinmelidir. Günümüzde nemli bakım daha sık uygulanır. Pratik ve çocuğun yıkanmasına izin verildiğinden daha sağlıklıdır.

Yeni doğan bebeklerde göbek bağı ne zaman düşer?

Hangi yöntem sizin için uygun? Anne ve babalar hastanede uygulanmaya başlayan göbek bakımını evde sürdürmeye özen göstermelidirler. Hastanede yıkanan bir bebeği evde yıkamakta da hiçbir sakınca yoktur. 6 – 10 gün içerisinde göbek yarası kurur ve kendiliğinden düşer. Geriye sadece küçük bir yara kalır ve bu da kısa bir sürede kaybolur. Bazen göbek kordonunu kaldığı yerde hafif bir kanama görülebilir. Bu durumda endişelenmenize hiç gerek yoktur. Ancak şişlik ve ateş varsa mutlaka bir doktora götürülmelidir.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir