Yeni doğan bebek kilosu yüksek olması durumunda yada çok düşük olması durumunda anne ve babalar oldukça endişelenir. Oysa bebeğin gövdesi oldukça küçük olmasına karşın bütün organları yerindedir. Burnundan tırnağına, parmağından ayağına kadar her şeyi çok küçüktür ancak tam ve orantılıdır. Anne ve babalar dünyaya getirdikleri mükemmel minyatür insandan olağanüstü etkilenirler. İstatistiklere göre ortalama bebek doğum ağırlığı 3365 gramdır. Erkek bebekler kızlara oranla 129 gram daha ağırdırlar. 2600 4500 gram arasındaki doğum ağırlığı normal kabul edilir.
Bazı bebeklerin oldukça zayıf, bazılarının ise çok iri doğmalarını etkileyen faktörler nelerdir?
- Annenin gebelikteki ağırlığı: Anne doğuma kadar çok az kilo alırsa. Dünyaya getireceği bebeğin düşük doğum ağırlığı riski yüksek olur.
- Annenin boyu ve kilosu: İnce ve minyon yapılı kadınların dünyaya getirdikleri bebekler, uzun boylu ve iri yapılı kadınlara oranla daha düşük doğum ağırlığı olur. Bu durum aslında doğanın koruyucu dengelerinden biridir. Bebeğin doğumda, annenin leğen kemiklerinin arasından geçebilmesi için boyutlarının anne İle uyumlu olması gerekir. Örneğin çok kısa boylu ve zayıf anneler çoğunlukla sezaryen adayıdır. Babanın fiziksel yapısı bebeğin doğum tartısını anneye oranla daha az etkiler. Dolayısıyla minyon yapılı genç kadınlar, eşleri iri yapılıysa bebeğin iri doğacağı endişesine kapılmamalılar.
- Annenin yaşı: Anne 35 yaşının üzerinde ya da 25 yaşın altında ise bebeğin düşük doğum ağırlığı riski vardır. Yapılan araştırmalar, ilk beklerini 35 yaş üzerinde doğuran annelerin yüzde 25’inin bebeklerinin 4000 gramın üzerinde olduğunu göstermektedir.
Günümüzün ilerleyen teknolojisiyle bebeklerin doğum ağırlığının ne olacağı sürpriz olmaktan çıkmıştır. Gebeliğin 35. haftasında doğum doktoru ultrasonografi yardımıyla bebeğin kaç kilo doğacağını önceden hesaplayabilir. Bu muayenede bebeğin kafatası çapı belirlenir. Ayrıca üst baldır kemiği boyu ve omurilik boyu ölçülerek ağırlık hesaplanır. Tahmin edilen ağırlık artı – eksi 200 gram değişebilir.
Yeni doğan bebek ağırlığı belirlendikten sonra çoğu anne adayı tedirgin olur. Bazı anne adayları doğum ağırlığını düşük bularak bebeğin sağlığı için endişelenirken, bazıları da ağır be bebeğin doğumunun güç olabileceğinden kaygılanırlar. Doğum doktorları anneleri bu konuda rahatlatmaya çalışır; ağır bebeklerin doğumu hafif bebekler kadar kolay olabilir; çünkü bebek doğumda dışarı çıkmak için daha güçlü baskı uygulayarak yardım eder.
Ancak bebeklerin yüzde 3 – 5 kadarı 4500 gramdan daha ağır doğar. Bu bebeklerin normal yolla doğmaları bazı komplikasyonlara yol açar. Böyle durumlarda annenin leğen kemiği boyutlarının, bebeği doğurabilmek için yeterli genişlikte olup olmadığı ölçülür. Doğum gerekirse sezaryenle gerçekleştirilir.
İri Bebeklerin Hayata Başlamaları Gerçekten De Daha Mı Kolaydır?
Yapılan çalışmalar ağır bebeklerin ilk günlerde ve haftalarda vücutlarında depoladıkları fazla yağlan yakarak daha uzun süre uyuyabildiklerini ve açlığa daha fazla dayanabildiklerini göstermektedir. Ancak doğum tartısı düşük olan bebeklerin daha canlı, hareketli ve uyanık oldukları bilinmektedir.
Bu bebekler uzun süre memede kalarak kısa sürede toparlanmaya çalışırlar. Fakat bazen, memede süt oluşum sürecinden daha sık aralıklarla acıktıklarından sorun çıkabilir. Bu durumda bebeğe ek mama verilmesi gerekebilir. Küçük delikli biberon tercih edilmelidir. Çünkü küçük delikli biberonda bebek aynı anne memesi emer gibi uğraşacağından, memeden kesilme ihtimali azalır.
Her bebek muayenesinde tartı takibi yapılır. Dünyaya bin bir güçlükle getirilmiş bebeğin kilosunun ne kadar arttığı her annenin en çok merak ettiği konudur. Doğumdan sonraki ilk 3 – 5 gün içerisinde, bebek doğum ağırlığının yüzde 10-15’ini kaybeder. Çünkü bebek vücudunda bulunan fazla sıvıyı atar, bağırsaklarını boşaltır. Şayet bebek yeterli besleniyorsa, 10.-14. günler arasında normal doğum kilosuna ulaşır.
Yeni doğan Bebek 14. günde hala doğum kilosuna ulaşamamışsa, bebeğin genel durumuna göre, anne sütü artana kadar takviye mama vermeden bir hafta daha beklenebilir. Bu nedenle anne sütüyle beslenen bebeklerin ikinci haftada bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmeleri önemlidir. Yeterli beslenen bebeklerin ilk üç haftada ortalama gram almaları beklenir.
Sağlıcakla Kalın.
Daha Fazlasını Keşfedin