Sıcak, deniz ve güneş, yaşamımızın vazgeçilmez birer parçasıdır. Ancak madalyonun bir de öbür yüzü var Hamilelerin, yaz mevsiminde dikkat etmeleri gereken konuları olduğunu hatırlatalım. Hamileler sıcak yaz günlerinde çok çabuk yorulur ve kendilerini halsiz hissederler. Bu yüzden yaz aylarında sık sık dinlenmeleri gerekir. Dinlenirken ayakların yüksek bir yere dayanmasına özen göstermesi gerekir. Şiş ayaklara, soğuk su, serinletici jel ya da tonikle yapılan masajlar çok iyi gelir.
Hamileler için taze meyve ve sebze önemli
Yaz ayları taze meyve ve sebze açısından en zengin mevsimdir. Özellikle folik asit ve C vitamininden zengin olan, yeşil sebze ve turunçgiller alımının artırılması oldukça iyi bir seçim olacaktır. Bu durum hamileler için avantajlı diyet olanaklarını da sağlar. Hamilelik süresince diyette dikkat edilmesi gereken önlemler, yaz aylarında da değişmez.
Hamilelikte bol su için
Yaz mevsiminde sıvı alımı mutlaka artırılmalıdır. Nemli ve sıcak havalarda vücuttaki su kaybı artar. Bu sorunun önüne geçmenin en sağlıklı yolu, günde en az 2 litre su içmektir. Sıvı olarak doğal bitki çayları, taze meyve suları ve ayran en iyi seçimlerdir.
Hamilelikte yağlı yiyeceklerden ve tuzdan kaçının
Hamileler, az ve sık yemek yemelidirler. Özellikle ilk 3 ay ve son 3 ayda, kan şekeri (hipoglisemi) ve kan basıncı düşme (hipotansiyon) eğilimi fazla olduğundan, hamileler uzun süreli açlıklara dayanıksızdırlar. Bu yüzden ana öğünlerin yanına ara öğünler de eklenmelidir. Örneğin, sabah erken saatlerde bir meyve, ikindide çay ile hafif bir tatlı ve gece yatarken sıcak süt ile bisküvi alınabilir. Ana öğünlerde ağır ve fazla yemekten kaçınılmalıdır. Yağlı yiyecekler ve midenin gereksiz yere doldurulması, bulantı ile kusmaya neden olabilir. Hamilelik boyunca tuz alımı kısıtlanmalıdır.
Alkol ve sigara Yaz aylarında alkol tüketiminde bir artış olur. Alkol kullanımı hamileler için uygun değildir. Özellikle havanın sıcak olduğu saatlerde alkol alımı zararlı olabilir. Sigara içmek, her zaman olduğu gibi kesinlikle yasaktır.
Hamilelikte hafif ve doğal kumaşları tercih edin
Yaz aylarında hafif ve doğal kumaşlardan yapılmış, açık renkli giysiler giyinmek genel bir sağlık önlemidir. Hamileler de benzer seçimler yapmalıdırlar. Hamilelikte artan vajinal akıntı eğiliminin önüne geçebilmek için sentetik iç çamaşırları ve sentetik kumaştan yapılmış dar giysilerden kaçınılmalıdır. Örneğin, rahat olmasına karşın tayt giyilmemelidir. Islak ve nemli mayolarla uzun süre oturulmamalıdır. Bu, üriner enfeksiyonlara neden olabilir ve vajinal akıntılar artabilir.
Yaz aylarında kullanımı daha kolay gelen düz ayakkabılar hamileler için uygun değildir. Hamilelikte vücut ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle, düz ayakkabılar bel ve kasık ağrılarına neden olur. Bu yüzden 2-3 cm topuğu olan, ortopedik ayakkabılar uygun seçim olacaktır. Güneşe çıkıldığında, mutlaka başı koruyacak şapkalar kullanılmalıdır.
Hamilelikte yürüyüş ve yüzmeyi ihmal etmeyin
Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak, hamileler için sakıncalıdır. Bu nedenle yorulduklarında hemen dinlenmeleri gerekir. Damarlardaki kan akımını hızlandırmak için düzenli olarak spor yapılmalıdır. Yaz aylarında spor aktiviteleri için pek çok olanak bulunur. Ancak hamileler için uygun sporlar yürüyüş ve yüzmedir. Günde 2 – 3 kilometreyi aşmayan yürüyüşleri düzenli olarak yapmak, kilo alımının düzenlenmesi ve hamilenin aktivite gereksinimini karşılaması nedeniyle son derece uygundur. Yürüyüş için güneş etkisinin azaldığı akşam saatleri tercih edilmelidir. Hamileler için yüzme de oldukça yararlıdır. Suda hareket etmek bacak ve sırt kaslarını rahatlatır. Ayrıca serin su, sıcak günlerde hamilelerin serinlemesini sağlar.
Hamilelikte uyku düzeninizi değiştirmeyin
Sabah çok geç kalkmak, gece boyunca uzun süreli açlığa neden olabilir. Bu da hamilelerin kendilerini yorgun ve bitkin hissetmelerine yol açar. Bu sorunlarla karşılaşmamak için en geç sabah 9.00’da kalkılarak kahvaltı yapılmalıdır. Öğle sonrası uykuları yararlı olabilir.
Hamilelikte yaz ishali
Yaz aylarında en sık görülen hastalıklar bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan ishallerdir. Bulantı ve kusma belirtileri ile ortaya çıkan bu hastalıklar, vücutta su ve tuz kaybı nedeniyle, ateş yükselmesi ve hipertansiyona neden olabilirler. Bu hastalıklardan korunmak için yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Bu gibi durumlarda sıvı alımı kısıtlanmamalı, hatta daha fazla alınmalıdır. 24 saati aşan, kanlı ve mukuslu ishallerde hemen doktora başvurulmalıdır. Uzun süren ishaller erken doğum tehdidine yol açabileceğinden önemlidir. İshal kesici, antibiyotik ya da başka bir ilaç kullanılmadan önce mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte güneşten korunun
Güneşlenme için bilinen genel önlemler hamileler için de geçerlidir. Güneşlenme için öğle saatlerinden kaçınılmalı ve sabah ya da akşam saatleri tercih edilmelidir. Güneşlenme dönemleri 15-20 dakikayı geçmemelidir. Bu süreye de azar azar artırarak ulaşmakta fayda vardır. Güneşe çıkarken koruyucu kremler kullanılması yararlı olur.
Güneş çarpmaları ve güneş yanıkları: Çok sık görülen rahatsızlıklardır. Bu sorunlardan korunmanın en iyi yolu, sıcak saatlerde güneşe çıkılmaması, uzun süreli güneş banyolarından kaçınılması ve güneşe çıkarken gerekli koruyucu önlemlerin alınmasıdır.
Güneş çarpması: Sıklıkla baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma ile belirti verir. Bu gibi durumlarda hemen vücut sıcaklığını düşürecek önlemler alınmalıdır. Islak havlularla alın, koltukaltı ve kasık bölgelerinden vücut soğutulmalıdır. Ağızdan tek doz parasetemol alınabilir. Bu önlemler kısa sürede etki göstermiyorsa hemen doktora başvurulmalıdır.
Güneş yanıkları: Uzun süre güneşlenme ya da güneşte kalma sonucu meydana gelir. Güneşlenme sürelerinin 15-20 dakikayı aşmaması ve güneşten koruyucu kremlerin kullanılması ile önlenebilir. Güneş yanıkları genellikle 1. derece yanıklardır. Deride kızarıklık, aşırı duyarlılık ve ödemle kendini gösterir. Ender olarak deride su toplama ile giden 2. derece yanıklar olabilir. Yanık tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Evde yapılan ilaçlar ya da kulaktan duyma tedaviler durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Pişik: Yaz aylarında artan nem ve terleme sonucunda kıvrım yerlerinde (Meme altları, koltuk altları ve kasıklar) kızarıklık ve kaşıntı ile başlayan pişiğin görülme oranları artar. Bu lezyonlar için bölgenin neminin ve terle temasının azaltılması (sık duş alımı vb.) yararlı olabilir. Genellikle kortikosteroidli (kortizon vb.) kremler yararlı olur. Bu kremler kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır.
Hamilelikte zehirli hayvan ve böcek sokmaları
Yaz aylarında ender olarak rastlanılan bir başka sorun ise zehirli hayvan ve böcek sokmalarıdır. Yılan ve akrep sokmalarında zaman geçirilmeden doktora ulaşılmalıdır. Bu hayvanların zehirlerinde bulunan bazı maddeler oldukça tehlikelidir. Zamanında müdahale edilmezse anne ve bebeğin kaybına neden olabilir. Böcek ve arı sokmaları genellikle alerjik reaksiyonlara ve ısırma yerinde enfeksiyona neden olur. Isırılan yerde kızarıklık, şişme, kaşıntı ve ağrı gelişirse hemen doktora başvurulmalıdır.
Sağlıcakla Kalın.
İlginizi çekebilecek konular