Yalancı Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yalancı gebelik çocuk sahibi olmak isteyen kadınların veya bunun tam tersi olan gebe kalmaktan korkan kadınların yaşadığı psikolojik bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın tıbbi adı Pseudocyesisdir. Yalancı gebelik, gebe kalan kadınlarda olduğu gibi belirtiler verir. Adetin kesilmesi, mide bulantıları, aşermek, memelerde hasiyet, kiloda artış gözlemlenir. Fakat bu belirtilere rağmen bir gerçek bir gebelik oluşmamıştır. Yalancı gebelik daha fazla rahim alınmak zorunda kalınmış kadınlarda gözlenebilir. Bununla birlikte büyük ölçekli depresyon geçiren kadınlarda ya da düşük öyküsü olan kadınlarda daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.

Yalancı gebeliğin tedavisinde psikoterapi yardımı ve jinekoloji uzmanlarının yardımlarıyla tedavi edilebilir fakat tedavi süresi boyunca dikkatli olmak gerekmektedir aksi taktirde daha büyük travmalar meydana gelebilir.

Yalancı Gebelik Belirtileri

İnsanın ruh hali beden yapısını biçimlendirebilen özelliğini kullanarak belirtiler veren yalancı gebelik psikolojik bir rahatsızlıktır. Gerçek gebelik belirtilerini veren bu durum adet kesilmesi, memelerde hassasiyet, mide bulantısı ve kusma, aşerme, karın büyümesi gibi gerçek gebelik belirtileri vermekte hatta bazen bu belirtiler bir doktoru bile yanıltmaktadır.

Bu sebeple dikkat edilecek konularsa yalancı hamilelik teşhis edildiği zaman dikkatli davranmaktır. Psikoterapi ve jinekoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeli ayrıca bu hamilelik mevcut olan başka psikolojik sorunlar ile birleşince daha hızlı biçimde şekillenebiliyor.

Hipotalamus bölgesinde meydana gelen sorunların oluşturduğu rahatsızlık olarak adlandırırsak yanlış olmayacaktır. Bu gebeliğin öncesinde oluşan ya da yalancı hamilelik oluştuktan sonra meydana gelen sorunlar rahatsızlığı tetikleyerek seyir biçimini hızlandırabilmektedir.

 Yalancı Gebelik Tedavisi

Bu meydana gelen rahatsızlığın tedavisi için tek bir uzman doktor yetersiz kalmaktadır bunun için birkaç doktor bir araya gelerek çalışma yapması sonucu çözüme ulaştırılabiliyor. Bir psikiyatrist ile bir jinekoloji uzmanı bir araya gelerek bu rahatsızlık için birlikte çalışmaları gerekmektedir.

Gebelik belirtileri ile doktora giden kadında kan testi sonucu negatif çıktığında ve doktor yalancı gebelikten şüphelendiğinde bu durum hastaya uygun bir dille anlatılmalı. Yalancı hamilelik rahatsızlığının psikolojik boyutu büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bu rahatsızlığın psikolojik etkenleri incelenip belirlenerek psikoterapi yardımı ile tedavi edilip ortadan kaldırılmaya çalışılacaktır.

Bazı durumlarda yalancı hamilelik yapılan testler ile kanıtlanmış olmasına rağmen tedavi yapılamayabilmektedir. Böyle bir durumda hasta yakın psikolojik takibe alınmalı ve doktor uygun gördüğü halde antipsikotik ilaç tedavi yoluna başvurabilir böylelikle yalancı hamilelik tedavisi uygulanabilir.

Sağlıcakla Kalın.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir