Vajinal Hijyen Nasıl Sağlanır?

Kötü vajinal hijyen, mukozaya zarar verir, tahriş olmasına yol açar. Sonucunda ciddi seksüel ile ilgili rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden en doğru vajinal hijyenin nasıl sağlandığı öğrenilmelidir.

Vajinal hijyenin çoğu da, azı kadar zararlıdır. Bu konuda sağdan soldan duyduklarınıza değil, uzmanlara kulak vermelisiniz. Günlük temizlik titizlikle yapılmalıdır.  Kadınların, günde iki kez daha özenli temizlenmeleri gerekir; sabahları ve akşamları.

Temizlik, suyla, bir eli kullanarak ve pH 5,5 nötr bir sabunla yapılmalıdır. Bunun için pahalı ürünlere gerek yok. Süpermarketlerde, eczanelerde satılan, üzerinde “pH değeri 5,5 ya da nötr” yazan sabunlar yeterli olacaktır. Bunlar yumuşak ve sağlıklıdır.

Sadece spesifik sorunlar söz konusu olduğunda, (örneğin kaşıntı gibi) jinekolog, tuvalet temizliğinde kullanacağınız özel bir ürün önerebilir. Ancak bu ürünlerin kullanımı sorunun ortadan kalkmasıyla sınırlanmalıdır. Tedaviden sonra bu tarz ürünlerin kullanımını sürdürmek hatadır. Vajinal mukozanın kendini iyileştirmesine olanak tanınmalıdır. Vajinanın çeperinde doğal olarak yerleşik bitey tohumlar bulunur. Bu tohumlar uyumlu biçimde yaşamlarını sürdürürken, bulundukları bölgeyi de dış etkenlere karşı korurlar. Çepere aşırı ya da yanlış hijyen uygulanması ya da antibiyotik kullanımı, buradaki mikropların yok olmalarına yol açacaktır. Bu durum.” diğer mikropların devreye girip, sorun yaratmasına fırsat verecektir.

Bu yüzden ciddi hastalıklar oluşabilir. Vajinal akıntı, herhangi bir tahriş ya da rahatsızlık sonrasında ortaya çıkabilir, özel olarak hazırlanmış ilaçlarla tedavi edilebilir. Ayrıca yoğurt, vajinal tahrişlere badana gibi sürülürse, acıyı hafifletir. Bu bilinen bir yöntem olmamasına rağmen, oldukça etkilidir.

Cinsel ilişkiden sonra vajinal temizlik nasıl yapılmalıdır?

Erkeğin spermi vajinayı alkalileştirir, fakat bu durum hiçbir olumsuzluk yaratmaz. Akıntıdan rahatsız olunursa en iyi çare bir kağıt mendildir. Tuvalette su ve parmak ucuyla temizlik yapmanın da sakıncası yoktur. Ancak ilişkiden sonra sabun kullanılmamalıdır.

Deodorantlar Seksüel bölgelerde kullanılmak üzere üretilmiş olsalar bile, deodorantlar kadının vajinal mukozasında alerjiye, tahrişe ve kaşıntıya yol açabilirler. Eğer koku çok rahatsız edici ise, parfümlü kağıt mendiller kullanılabilir. Ancak uzmanlara göre, insanların doğal kokularını yok etmemeleri gerek yok.

Dahası yapılan araştırma kadının vajinal kokusunun çok yük bir seksüel çekim gücü olduğunu gösteriyor. Vajinanın koku sürekliyse rahatsızlık veriyorsa, muhakkak bir jinekoloğa gitmelidir. Zira hastalık göstergesi olabilir.

Vajinal duşlar Vajina, aşağıya yönelik, dışarıya oluşumu sayesinde yabancı madde akıntıyla dışarıya atarak kendini temizler. Bu durumda, vajinal duşlar gereksizdir, hatta zararlıdır! Bir durumda da: Adet kanamaları uzun sürerse, tampon kullanmak gerekmeyen az akıntı olan günlerde temizlik için vajinal duş alınabilir.

Tamponlar vajinanın içine girdiklerinden görünmemeleri ve kullanım kolaylığıdır. Her uygulamadan önce ve sonra ellerin yıkanması gerekir. Ayrıca tampon günde iki-üç kez değiştirilmeli, ayda 4-5 günden daha uzun kullanılmamalıdır. Adet döneminin yoğun günleri için idealdir.

Ancak vajina çok kuruysa (özellikle adet döneminin son günlerinde) tampon tahriş riski yaratır. Çünkü vajinanın nemini emer. Bu durumda bağ kullanmak daha uygundur. Ayrıca vajinanın çeperinde herhangi bir sorun ya da enfeksiyon varsa, (acıya yol açacağından) tampon kullanmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü, bu hallerde tampon akıntıyı önler ve zararlı maddelerin vajinanın içlerine doğru yürümesine neden olur.

Vajinal hijyen yapılmaması hangi hastalıklara yol açar?

Vajinal hijyen yapılmaması akıntı, kaşıntı, mantar gibi sıkıntı veren rahatsızlıklara yol açabilir.” Bu hastalıklar nasıl giderilir? “Hastalıkların giderilebilmesi için vajinanın mümkün olduğunca kuru tutulması gerekir. Banyo yaptıktan sonra, özellikle yaz aylarında havuza, denize girildikten sonra, o bölgenin kurulanarak, kuru mayo giyilmesi gerekir.

Çoğu kez bu rahatsızlıklar kişinin kendi bünyesinin ürettiği bir mantardan kaynaklanır. Kişinin dışarıdan kaptığı bir mikrop söz konusu değildir. Kuru tutulmaya dikkat edildiği taktirde rahatsızlık hissi 2-3 gün içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak daha ciddi bir sorun varsa, uzmana başvurularak tedavi yapılması gerekir.

Temizliğin az ya da çok yapılması neden sakıncalıdır?

Bir uzman olarak, vajinal duş gibi temizlikleri fazla önermeyiz. Bunun sebebi vajinal duş sırasında vajinadaki iyi bakterilerin de, kötü bakterilerle birlikte yok olmasıdır.

Vajinal duşu, adet dönemi sonrasında, tampon kullanıldığında, vajinada kalan ve kötü kokuya yol açan kanı temizlemek için, ayda bir kereyi geçmeyecek şekilde kullanabilirsiniz. Ancak tampon en geç 3-4 saatte bir değiştirilmeli ve gece yatarken çıkarılmalı. Çok ender rastlansa da tamponun toksik şok sendromu denen bir hastalığa yol açtığı unutulmamalı ve bu kişiler tampon kullanmamalıdır.

Sağlıcakla Kalın.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir