Yeni doğmuş bebeğinizin her gün daha fazla geliştiğini görmek sizi şaşırtabilir. Bebeklerde bu gelişim anne ve babaya apayrı mutluluklar yaşatır. Sosyal, duygusal ve fiziksel olarak bebek gelişimi sürekli devam edecektir ve güçlü bir dil anlayışı geliştirecektir. Sürekli etkileşime girerek çocuğunuzun büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Dünyanın en güzel şeyi de bu gelişimleri izlemek ve bebeğinizin büyüdüğünü görmektir.
Sosyal Açıdan Bebek Gelişimi
Bebeğinizin sosyal gelişimi, insan yüzlerine ve seslerine verdiği tepki ile anlaşılabilir. Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre, onu tuttuğunuzda size gülümsemeyi öğrenebilir veya hatta sizinle konuşmaya çalışıyormuş gibi sesler çıkarabilir.
Sosyal gelişim, bebeğiniz büyüdükçe diğer çocuklarla ve yetişkinlerle nasıl oynayacağını ve zaman geçireceğini belirleyen önemli bir unsurdur. Bebeğiniz bu özel gelişim bölgesinde gecikirse, görme veya işitme ile ilgili bir sorunu olabilir, bu nedenle gelişim aşamaları da sekteye uğrayacaktır.
Duygusal Açıdan Bebek Gelişimi
Bebeğinizin duyguları sosyal gelişimi ile uyum içerisindedir ve olgunlaşmak için birlikte çalışmaları gerekir. Amerikan Ulusal Çocuk Bakımı Ağına göre, gelişimin ilk altı ayında bebeğiniz sevgi ve dikkatinize güven duygusu geliştirerek cevap verecektir.
Aynı zamanda, bebeğiniz duygularını, öfkesini, mutluluğunu, heyecanını veya korkusunu ifade edecektir. Altı ila 12 ay arasında, çocuğunuzun ihtiyaçları karşılanmadığında kızar, aksi durumda ve rahatlar ve gülücükler atabilir.
Bebeklerde Fiziksel Gelişim
Bebeğinizi doğurduğunuzda, kendi başına oturamayacak ve büyük kasları üzerinde çok fazla kontrolü olmayacaktır. Bebeğiniz yaklaşık dört aylık olana yani kasları ve sinirleri daha iyi kontrol altına almaya başlayana kadar bu gelişme düzeyinde kalacaktır. Bu noktada, hafifçe yuvarlanabilmesinin yanı sıra düz oturup başını yukarıda tutabilecektir.
Bebeğin Dil Gelişimi
Medline Plus’a göre, çocuğunuzdaki dil gelişimi ses çıkarmaya, kelime öğrenmeye ve insanların söylediklerini anlamaya başladığı zamanı ifade eder. Yaşamın ikinci ayında, bebeğiniz ağlamaktan başka sesler çıkarmaya başlayacak, bu da dilinin geliştiğinin bir işaretidir.
Üç ay içinde çocuğunuz gevezelik etmeye başlayacaktır. Altı ayın sonunda bebeğiniz “ma” ve “pa” gibi tek heceli kelimeler söyleyebilecektir. 12 ayın sonunda bebeğiniz iki veya üç kelime söyleyecek ve sesleri taklit edecektir. Ayrıca birçok kelimeyi anlayacaktır.
Bebek Gelişimini Teşvik Etme Faaliyetleri
İlk altı ayını, bebek bezini değiştirirken, banyo yaparken veya onu sallarken bebeğinizle konuşarak ve şarkı söyleyerek başlayın. Oyuncakları görebilecekleri şekilde yüzüne yakın geçirerek dikkatini çekmeye çalışın. Ayrıca bebeğinizin vücudundaki kulakları ve burnu gibi kısımları göstermeyi deneyebilir ve her parçanın adını söyleyebilirsiniz.
Ulusal Çocuk Bakımı Ağı, altı ila 12 ay arasında bebeğinizin çevresini keşfederek taramasına ve sizden uzaklaşmasına izin vermeyi önerir. Ona kitap okuyun ve çiğneyebileceği oyuncaklarını verin. Kuralları anlayabilmesi için çocuğunuza neye izin verildiğini veya neye izin verilmediğini öğretmeye başlayın. Her zaman olduğu gibi, çocuğunuza en kısa sürede ihtiyaçlarını karşılayarak sevgi ve özen gösterin.
Sağlıcakla Kalın.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın