Son Adet Tarihine Göre Cinsiyet Belirleme Mümkün Mü?

Gönderi paylaş:

Anne olmayı isteyen kadınlar son adet gününe ve tarihine göre bebek cinsiyeti belirleme hususunda kafaları karışıyor. Peki gerçekten son adet tarihine göre cinsiyet belirleme mümkü mü? Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar adet gününe göre cinsiyet belirlemenin doğruluğunu kanıtlar nitelikte olsada bu hususun yüzde yüz kesin sonuç verdiği söylenemez. Peki son adet tarihine göre cinsiyet belirleme nasıl oluyor? gelin duruma şöyle bir göz atalım.

Şimdi son adet tarihine göre cinsiyet belirleme yönteminin temeli bilimsel olarak dayandığı temel nokta spermlerin canlı kalma süresiyle alakalıdır. Ne alaka diyebilirsiniz o zaman durumu şöyle açıklayalım. Bildiğiniz üzere kadınların hamile kalması için kadın rahminde yer alan yumurtaların erkek spermi tarafından döllenmesi gerekir.

Şimdu burada bilinmesi gereken ana husus şudur. Sağlıklı bir birey 46 kromozom yapısına sahiptir. Kadınların kromozom yapısı 46XX, erkeklerin kromozom yapısıda 46XY şeklindedir. Bebekler  bu 46 kromozomun 23ünü anneden 23 üne babadan alırlar. Bir bebeğin erkek olabilmesinin tek yolu da babadan gelecek olan Y kromozomudur. Yani bebeğin erkek yada kız olmasını belirleyen babadan gelerek yumurtayı dölleyen X yada Y kromozomudur. Buradan anlaşılacağı üzere bir bebeğin cinsiyetini belirleyen babadan X yada Y spermleridir. İşte eğer anne rahmindeki yumurtayı erkekten gelen X kromozomu döllerse 46XX kromozomu olur ve bebeğin cinsiyeti kız olur, Y kromozomu döllerse 46XY olur ve bebeğin cinsiyeti erkek olur.

Buraya kadar anladığımız şu. Bebeğin cinsiyetini bilimsel olarak erkek belirler. Peki son adet tarihine veya adet gününe göre cinsiyet belirleme işleminde bu durumun alakası nedir? İşte tam burada devreye giren şu husus var. Erkekten gelen X kromozomuna sahip spermlerin yaşam süresi kısa iken, Y kromozomuna sahip spermlerin yaşam süresi daha uzundur. Bu nedenle son adet tarihine göre cinsiyet bilerlime yönteminde işte amaç daha uzun yaşam süresine sahip olan Y kromozomlarının kadın rahmindeki yumurtayı dölleyerek bebeğin 46XY kromozomuna sahip olması ve tabiki erkek olmasının sağlanmasıdır.

Özetle X kromozomuna sahip bir sperm yumurtayı döllerse erkek bebek, Y kromozomuna sahip bir sperm yumurtayı döllerse erkek bebek dünyaya gelir. Şimdi gelin bunu nasıl sağlayacağımıza.

Peki son adet tarihine veya gününe göre cinsiyet bilerleme nasıl oluyor?

Son adet gününe ve tarihine göre cinsiyet belirleme yönetimne amaç Y kromozomlarına sahip spermlerin kadın rahmindeki yumurtayı dölleyerek erkek bebek olmasını sağlamak. Bunu yaparkende son adet tarihine göre hareket etmemiz gerekir. Burada bu işlemin nasıl yapıldığını dikkatlice anlatalım.

Bilindiği üzere erkek spermleri 72 saat süreyle canlı kalabilmektedirler. İşte burada bilinmesi gereken en önemli husus şudur. Erkekten gelen spremlerin X kromozomuna sahip olanlar daha daha hızlı ölürken Y kromozomuna sahip daha uzun süre yaşamaktadır. İşte burada iyi bir zamanlama yaparak Y kromozomuna sahip spermlerin yumurtayı döllenesini sağlamak ana amacımız. Bunun içinde izleyeceğimiz yol şu şekildedir.

Bildiğiniz gibi kadınlar genel itibariyle 28 günde bir adet olurlar ve son adet tarihinden itibaren 14. günü yumurtlama dönemine girerler. Yumurtlama tarihinden önce kadın rahminde yumurta olmayacağı için cinsel birliktelik olsa bile döllenme gerçekleşmez ve hamile kalınmaz. Son adet tarihine göre cinsiyet bilerlemede bu yumurtlama tarihinden 2 ile 4 gün önce sık cinsel ilişkiye girerek yaşam süresi daha uzun olan Y kromozomlarının tam yumurtlama gününe denk getirerek hamile kalması sağlanarak erkek bebeğe hamile kalma olasılığı oldukça yükseltilir. Yumurtlama Tarihi (Günü-Dönemi) Hesaplama  buradan yumurtlama tarihinizi hızlıcı hesaplayabilirsiniz.

Son paragrafı özetlersek Y kromozomuna sahip spermler daha uzun yaşadıkları için yumurtlama tarihinden 2-4 gün önce cinsel ilişkiye girilmesi sonrası yumurtlama gününe kadar anne rahmine düşen X kromozomlu spermler ölüp geriye Y kromozomuna sahip spermler kalacağından tam yumurtlama gününde yumurtlamayla beraber canlı kalan bu Y kromozomuna sahip spermlerde yumurtaları dölleyerek 46XY yani erkek bebek oluşmuş olacaktır.

Gördüğünüz üzere yakarıda bahsedilenleri kısaca özetlersek son adet tarihine göre cinsiyet belirlemede önce yumurtlama tarihi belirlenip bu tarihten önce ilişkiye girilerek daha uzun yaşam döngüsüne sahip Y kromozomlarıyla yumurtanın döllenip erkek bebek cinsiyeti belirlenmiş olur. İşte son adet tarihine yada gününe göre cinsiyet belirleme bu bilimsel veriler eşliğinde erkek bebek olma olasılığını artıran önemli bir cinsiyet belirleme yöntemidir.

Erkek Kadından Önce Boşalırsa Bebek Erkek Mi Olur?

Sağlıcakla Kalın.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir